Хитан апел Епархије рашко-призренске због алармантног стања на северу Косова

У вези са тешком хуманитарном ситуацијом на северу КиМ, изазваном одлуком Приштине да наметне таксу од 100 одсто на робу из централне Србије, као и другим рестриктивним мерама, Епархија рашко-призренска упућује хитан апел свим епархијама СПЦ и хуманитарним организацијама да се организује прикупљање хуманитарне помоћи за најугроженије становништво.
Sputnik

Из Епархије истичу да је увођењем поменутих такси, противно свим правилима ЦЕФТА, српском становништву на КиМ наметнут јарам.

Као у најмрачнија времена

„Дискриминација робе по пореклу, која нас подсећа на најмрачнија времена европске историје, представља најгрубље кршење људских права. Заједно са акцијама демонстративног паљења и уништавања српске робе, изазвано је вишеструко погоршање међуетничких односа и безбедности на целом простору КиМ, са несагледивим последицама“, наводи се у саопштењу епархије рашко- призренске.

Епархија упозорава да ситуација на северу Косова озбиљно прети да постане алармантна, посебно за најсиромашније и социјално најугроженије становништво, које нема начина да се снабдева, нити скупљом робом са југа Косова, нити да робу, у мањим количинама, купује изван Покрајине.

Хитан апел Епархије рашко-призренске због алармантног стања на северу Косова

Прети исељавање Срба

Наставак ове неодрживе ситуације, према наводима Епархије рашко-призренске, утицаће на постепено исељавање преосталог српског становништва, што је, очигледно, и циљ самопроглашених приштинских „власти“, које лицемерно представљају овај хуманитарни проблем као политички и тиме користе српски народ на КиМ као таоце.

„Чак је и фамозно слање смешно мале количине робе коју су упутиле привремене приштинске институције у Бошњачку махалу у северној Митровици било, пре свега, позоришна представа“, наводи се у саопштењу.

Истовремено, уз апел за помоћ, Епархија је саопштила да ће на два пункта на Северу, код цркве Светог Димитрија у северној Митровици и у манастиру Бањска у општини Звечан, доставити хуманитарне пакете из Народних кухиња у косовском поморављу, из којих се храни око 2.000 социјално угрожених лица.

Без мешања у политику

„Очекујемо да ће се на овај наш хуманитарни апел брзо одазвати наше Епархије и хуманитарне организације, посебно Црвени крст, како у земљи, тако и у иностранству и да ће хуманитарна роба бити у наредним данима и недељама допремана на КиМ“, истичу из Епархије рашко-призренске, уз напомену да овај апел не представља никакво мешање у политику, већ да је реакција Цркве на невиђене злоупотребе које се врше над недужним становништвом.

Такође, из Епархије очекују и да међународне институције што ургентније реагују на ову ситуацију и да помогну у изналажењу решења које би заштитило права грађана и омогућило нормалан живот, који сада није могућ.

Коментар