Хитан апел Епархије рашко-призренске због алармантног стања на северу Косова

© Фото : ПРИЗРЕНСКА БОГОСЛОВИЈАЂурђевданска литија - Током погрома 2004. године Саборни храм Светог Ђорђа у центру Призрена прво је запаљен, а потом миниран. Данас се у обновљеној цркви свакодневно служи, ту је и рукоположен владика рашко - призренски Теодосије.
Ђурђевданска литија - Током погрома 2004. године Саборни храм Светог Ђорђа у центру Призрена прво је запаљен, а потом миниран. Данас се у обновљеној цркви свакодневно служи, ту је и рукоположен владика рашко - призренски Теодосије.  - Sputnik Србија
Пратите нас
У вези са тешком хуманитарном ситуацијом на северу КиМ, изазваном одлуком Приштине да наметне таксу од 100 одсто на робу из централне Србије, као и другим рестриктивним мерама, Епархија рашко-призренска упућује хитан апел свим епархијама СПЦ и хуманитарним организацијама да се организује прикупљање хуманитарне помоћи за најугроженије становништво.

Из Епархије истичу да је увођењем поменутих такси, противно свим правилима ЦЕФТА, српском становништву на КиМ наметнут јарам.

Као у најмрачнија времена

„Дискриминација робе по пореклу, која нас подсећа на најмрачнија времена европске историје, представља најгрубље кршење људских права. Заједно са акцијама демонстративног паљења и уништавања српске робе, изазвано је вишеструко погоршање међуетничких односа и безбедности на целом простору КиМ, са несагледивим последицама“, наводи се у саопштењу епархије рашко- призренске.

Епархија упозорава да ситуација на северу Косова озбиљно прети да постане алармантна, посебно за најсиромашније и социјално најугроженије становништво, које нема начина да се снабдева, нити скупљом робом са југа Косова, нити да робу, у мањим количинама, купује изван Покрајине.

CC BY-SA 2.0 / Quinn Dombrowski / Пећка патријаршија
Хитан апел Епархије рашко-призренске због алармантног стања на северу Косова - Sputnik Србија
Пећка патријаршија

Прети исељавање Срба

Наставак ове неодрживе ситуације, према наводима Епархије рашко-призренске, утицаће на постепено исељавање преосталог српског становништва, што је, очигледно, и циљ самопроглашених приштинских „власти“, које лицемерно представљају овај хуманитарни проблем као политички и тиме користе српски народ на КиМ као таоце.

„Чак је и фамозно слање смешно мале количине робе коју су упутиле привремене приштинске институције у Бошњачку махалу у северној Митровици било, пре свега, позоришна представа“, наводи се у саопштењу.

Истовремено, уз апел за помоћ, Епархија је саопштила да ће на два пункта на Северу, код цркве Светог Димитрија у северној Митровици и у манастиру Бањска у општини Звечан, доставити хуманитарне пакете из Народних кухиња у косовском поморављу, из којих се храни око 2.000 социјално угрожених лица.

Без мешања у политику

„Очекујемо да ће се на овај наш хуманитарни апел брзо одазвати наше Епархије и хуманитарне организације, посебно Црвени крст, како у земљи, тако и у иностранству и да ће хуманитарна роба бити у наредним данима и недељама допремана на КиМ“, истичу из Епархије рашко-призренске, уз напомену да овај апел не представља никакво мешање у политику, већ да је реакција Цркве на невиђене злоупотребе које се врше над недужним становништвом.

Такође, из Епархије очекују и да међународне институције што ургентније реагују на ову ситуацију и да помогну у изналажењу решења које би заштитило права грађана и омогућило нормалан живот, који сада није могућ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала