Француски експерт објаснио зашто је Европи потребан „Северни ток 2“

Ако Русија прекине транзит гаса преко територије Украјине, европске земље ће се следеће зиме суочити са озбиљном „гасном кризом“, пише економиста и бивши високи службеник Генералне дирекције трезора Француске Себастијан Кошар за француски портал „Опинион“.
Sputnik

Он наглашава да је вероватноћа кризе реална, с обзиром да Москва и Кијев не могу да се договоре о новом уговору о транзиту гаса, док се актуелни уговор завршава 1. јануара 2020. године.

„У одсуству разумног економског споразума, то јест, оног који гарантује транзит велике количине гаса кроз Украјину, и то по цени, коју Русија прихвата као разумну — ми смо на директном путу ка гасној кризи ове зиме“, истиче Кошар.

У том случају — европске земље чекају на прекиде у испорукама гаса, што ће довести до значајног повећања цена, сматра овај експерт. Економиста истиче да је мала вероватноћа да ће амерички течни гас решити проблем — због превисоких трошкова.

Стога, Европа треба да учини све напоре и да помогне у закључивању новог договора о транзиту између Москве и Кијева.

Осим тога, Кошар подржава и нови руски гасовод „Северни ток 2“ који, по његовом експертском мишљењу — има неоспорне економске предности и може да постане алтернативна и поузданија траса за снабдевање руским гасом у случају прекида транзита преко Украјине.

Међутим, стручњак такође подсећа на претње Сједињених Америчких Држава, које намеравају да уведу санкције новом руском гасоводу; али ће такве акције, како тврди француски економиста — само погоршати односе између Вашингтона и Европе.

Истовремено, он рачуна и на новог председника Украјине Владимира Зеленског, који може да успостави дијалог са Русијом и да спречи „гасну кризу“. Због тога, стручњак позива европске земље да покрену дијалог са украјинским председником и да га подстакну на компромис са Русијом.

Постојећи уговори за снабдевање и транзит руског гаса преко Украјине истичу крајем 2019. године. За сада не постоји сигурност и не види се решење за наставак испорука и за транзит. Још није наведен ни датум наредног круга трилатералних преговора у формату Русија-Украјина-Европска унија о даљем транзиту руског гаса преко украјинске територије.

Коментар