Председник Бугарске ставио вето на куповину америчких авиона Ф-16

Председник Бугарске Румен Радев ставио је вето на ратификацију уговора о набавци Ф-16 од Сједињених Америчких Држава у вредности од 1,26 милијарди долара, саопштио је „Бугарски национални радио“.
Sputnik

Пре две недеље, бугарски министар одбране Атанас Запрјанов саопштио је на брифингу да је уговором предвиђена испорука осам нових ловаца Ф-16 „Блок 70“, као и неопходне опреме и наоружања, укључујући ракете типа ваздух-ваздух.

Бугарска влада одобрила куповину осам авиона Ф-16

Радев, који је бивши официр Ратног ваздухопловства, изјавио је да жестоки спорови у Парламенту Бугарске сведоче о недовољном одобравању јавности у вези са споразумом. Према његовим речима, скраћена процедура парламентарне расправе није оставила простора за разјашњење низа важних питања, као што су потврде гаранција Сједињених Америчких Држава, рокови испоруке, уговорне казне и друго.

Парламент може да поништи вето председника простом већином.

У октобру 2018. године саопштено је да је Бугарска добила понуду за испоруку ловаца из три земље. Две понуде за испоруку ловаца Ф-16 и Ф-18 добијене су из Сједињених Америчких Држава. Шведска је понудила ловце „грипен“, а Италија ловце „јурофајтер“.

Коментар