Председник Бугарске ставио вето на куповину америчких авиона Ф-16

© AP Photo / Aijaz RahiАмерички ловац Ф-16 изводи акробације
Амерички ловац Ф-16 изводи акробације - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Бугарске Румен Радев ставио је вето на ратификацију уговора о набавци Ф-16 од Сједињених Америчких Држава у вредности од 1,26 милијарди долара, саопштио је „Бугарски национални радио“.

Пре две недеље, бугарски министар одбране Атанас Запрјанов саопштио је на брифингу да је уговором предвиђена испорука осам нових ловаца Ф-16 „Блок 70“, као и неопходне опреме и наоружања, укључујући ракете типа ваздух-ваздух.

Ловци Ф-16 - Sputnik Србија
Бугарска влада одобрила куповину осам авиона Ф-16

Радев, који је бивши официр Ратног ваздухопловства, изјавио је да жестоки спорови у Парламенту Бугарске сведоче о недовољном одобравању јавности у вези са споразумом. Према његовим речима, скраћена процедура парламентарне расправе није оставила простора за разјашњење низа важних питања, као што су потврде гаранција Сједињених Америчких Држава, рокови испоруке, уговорне казне и друго.

Парламент може да поништи вето председника простом већином.

У октобру 2018. године саопштено је да је Бугарска добила понуду за испоруку ловаца из три земље. Две понуде за испоруку ловаца Ф-16 и Ф-18 добијене су из Сједињених Америчких Држава. Шведска је понудила ловце „грипен“, а Италија ловце „јурофајтер“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала