Америка тражи 100 милиона долара од руског држављанина због кршења закона

САД захтевају од руског држављанина Александра Виника, чију екстрадицију траже од Грчке, надокнаду од 100 милиона долара за наводно кршење америчких закона, наводи се у саопштењу Тужилаштва.
Sputnik

Тужба је поднета против Виника и, наводно, његове онлајн-берзе БТЦ, која се бавила анонимном трговином биткоинима и другим криптовалутама. Платформу је користило 700 хиљада људи. Тужиоци су саопштили да је БТЦ прекршио амерички Закон о банкарској тајни.

„Платформу БТЦ су користили сајбер-криминалци из целог света. То је организација која се бавила прањем и зарадом новца од криминалне делатности, конверзијом тих прихода из дигиталних валута, укључујући биткоине, у традиционалне валуте, као што су амерички долар, евро и рубља“, наводи се у документу које је објавило Тужилаштво.

Онлајн-берза од корисника није тражила чак ни основне личне податке и документа, што је омогућавало извођење анонимних трансакција. Само у САД преко берзе је извршено више од 21.000 трансакција у биткоинима, у вредности од скоро 300 милиона долара.

Виник је ухапшен 25. јула 2017. године у предграђу Солуна, на основу америчке потернице. Он се још увек налази у Грчкој, иако је Америка тражила његову екстрадицију.

Коментар