Америка тражи 100 милиона долара од руског држављанина због кршења закона

© AP Photo / Giannis PapanikosАлександар Виник
Александар Виник  - Sputnik Србија
Пратите нас
САД захтевају од руског држављанина Александра Виника, чију екстрадицију траже од Грчке, надокнаду од 100 милиона долара за наводно кршење америчких закона, наводи се у саопштењу Тужилаштва.

Тужба је поднета против Виника и, наводно, његове онлајн-берзе БТЦ, која се бавила анонимном трговином биткоинима и другим криптовалутама. Платформу је користило 700 хиљада људи. Тужиоци су саопштили да је БТЦ прекршио амерички Закон о банкарској тајни.

„Платформу БТЦ су користили сајбер-криминалци из целог света. То је организација која се бавила прањем и зарадом новца од криминалне делатности, конверзијом тих прихода из дигиталних валута, укључујући биткоине, у традиционалне валуте, као што су амерички долар, евро и рубља“, наводи се у документу које је објавило Тужилаштво.

Онлајн-берза од корисника није тражила чак ни основне личне податке и документа, што је омогућавало извођење анонимних трансакција. Само у САД преко берзе је извршено више од 21.000 трансакција у биткоинима, у вредности од скоро 300 милиона долара.

Виник је ухапшен 25. јула 2017. године у предграђу Солуна, на основу америчке потернице. Он се још увек налази у Грчкој, иако је Америка тражила његову екстрадицију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала