Британски научници лансирали „атомску вотку“ из Чернобиља

Британски научници, на челу са професором Џимом Смитом са Универзитета у Портсмуту, издестилисали су вотку од пшенице и воде са подручја око Чернобиља и дали јој име „Атомик“.
Sputnik

Смит је за британске медије рекао да је после дестилационог процеса у вотки забележена само „природна“ радиоактивност угљеника ― 14.

Професор истиче да је вотка шанса да се помогне локалним заједницама, а да ће 75 одсто профита од производње ићи људима у местима око Чернобиља.

​„Хиљаде људи и даље живи у зони око Чернобиља, где су нове инвестиције и коришћење земљишта забрањени. Радиоактивна је колико и свака друга вотка. Када нешто дестилујете, ви га пречишћавате и избацујете нечистоће“, каже Смит.

Зато су дошли на идеју да искористе раж и воду из Чернобиљске зоне и дестилују их.

Коментар