Смит је за британске медије рекао да је после дестилационог процеса у вотки забележена само „природна“ радиоактивност угљеника ― 14.
Професор истиче да је вотка шанса да се помогне локалним заједницама, а да ће 75 одсто профита од производње ићи људима у местима око Чернобиља.
WTF?! This vodka is distilled from radioactive rye grown near the #Chernobyl nuclear power plant. I don't know if I'd drink this one. Would you? pic.twitter.com/JylJMYqp2j
— Tipsy Bartender (@TipsyBartender) August 9, 2019
„Хиљаде људи и даље живи у зони око Чернобиља, где су нове инвестиције и коришћење земљишта забрањени. Радиоактивна је колико и свака друга вотка. Када нешто дестилујете, ви га пречишћавате и избацујете нечистоће“, каже Смит.
Зато су дошли на идеју да искористе раж и воду из Чернобиљске зоне и дестилују их.