Лекари препоручили дневну дозу меда

Доктор медицинских наука Алексеј Бујеверов рекао је да на дневном нивоу не би требало конзумирати више од две кашике меда — најбоље га је узимати ујутру и уз то водити активан начин живота.
Sputnik

Према његовим речима — мед садржи антиоксиданте, који спречавају оксидацију ћелија, као и витамине и фруктозу, који служе као извор енергије.

Међутим, дијететичар Елена Тихомирова сматра да је благотворан утицај меда преувеличан. Како је истакла — потребно је појести велику количину меда, да би се осетио његов позитиван утицај. Притом, мед садржи велики број угљених хидрата и веома је калоричан, па га због тога треба конзумирати у ограниченим количинама.

Стручњаци се слажу да приликом избора треба дати предност меду у саћу, јер то гарантује његов квалитет и природно стање.

Тихомирова је такође истакла да чај са медом вероватно неће убрзати опоравак приликом прехладе, јер када се растопи у врућој води, мед губи корисна својства.

Десет највећих митова о здрављу

„Контраиндикације које могу да се јаве приликом употребе меда су гојазност и алергија на цвеће или пчелињи отров“, сматра докторка.

Са друге стране, Бујеверов је нагласио да је комбинација меда и алкохола опасна по здравље. На пример, уколико се медовача употребљава у већим количинама, може довести до масних промена у јетри, које доводе до процеса упале, а све то може проузроковати цирозу јетре.

„Ствар је у правилној употреби и количини. Ако човек попије чашу месечно, неће му се ништа десити, али ако конзумира напитак редовно, то ће повећати опасност од промена на јетри, све до цирозе“, закључио је лекар.

Коментар