Лекари препоручили дневну дозу меда

Пратите нас
Доктор медицинских наука Алексеј Бујеверов рекао је да на дневном нивоу не би требало конзумирати више од две кашике меда — најбоље га је узимати ујутру и уз то водити активан начин живота.

Према његовим речима — мед садржи антиоксиданте, који спречавају оксидацију ћелија, као и витамине и фруктозу, који служе као извор енергије.

Међутим, дијететичар Елена Тихомирова сматра да је благотворан утицај меда преувеличан. Како је истакла — потребно је појести велику количину меда, да би се осетио његов позитиван утицај. Притом, мед садржи велики број угљених хидрата и веома је калоричан, па га због тога треба конзумирати у ограниченим количинама.

Стручњаци се слажу да приликом избора треба дати предност меду у саћу, јер то гарантује његов квалитет и природно стање.

Тихомирова је такође истакла да чај са медом вероватно неће убрзати опоравак приликом прехладе, јер када се растопи у врућој води, мед губи корисна својства.

Бургер - Sputnik Србија
Десет највећих митова о здрављу

„Контраиндикације које могу да се јаве приликом употребе меда су гојазност и алергија на цвеће или пчелињи отров“, сматра докторка.

Са друге стране, Бујеверов је нагласио да је комбинација меда и алкохола опасна по здравље. На пример, уколико се медовача употребљава у већим количинама, може довести до масних промена у јетри, које доводе до процеса упале, а све то може проузроковати цирозу јетре.

„Ствар је у правилној употреби и количини. Ако човек попије чашу месечно, неће му се ништа десити, али ако конзумира напитак редовно, то ће повећати опасност од промена на јетри, све до цирозе“, закључио је лекар.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала