До јесени на руским путевима 100 „Јандекс“ аутомобила са ауто-пилотом

Пројекат аутомобила са ауто-пилотом, који је представила руска међународна корпорација „Јандекс“, напредује великом брзином. Након тестирања у САД и Израелу, неколико десетина аутомобила се налази на руским путевима, а могуће је да ће бити тестирани у Европи и Африци, рекао је Артјом Фокин, директор тог пројекта компаније „Јандекс“.
Sputnik

„Најмање стотину ’Јандекс‘ аутомобила тог типа појавиће се у септембру и октобру на руским путевима“, најавио је Фокин, што је раније од очекиваног, а могуће је да ће руска компанија у тој области сарађивати са француским компанијама.

До јесени на руским путевима 100 „Јандекс“ аутомобила са ауто-пилотом

Према његовим речима, „многе ствари су се промениле“ од када је покренут пројекат у мају 2017. године. „Јандекс“ је већ тестирао 26 аутомобила-робота, а шест од њих је званично регистровано. Поред тога, компанија поседује и друге аутомобиле за прикупљање података.

„Имамо 37 аутомобила, неки се налазе у фази тестирања, а неки су прошли ту фазу, али још нису регистровани. Идемо ка нашем циљу, а то је да до краја 2019. године буде бар 100 оваквих аутомобила на путевима. Чак ћемо и премашити план, јер ће 100 аутомобила бити спремно већ у септембру или октобру“, истакао је Фокин.

Аутомобили доступни нон стоп

Фокин је такође нагласио да се број техничких стручњака, који су укључени у пројекат, значајно повећао за две године. „Тренутно на пројекту ради 200 људи, а то нису само инжењери“, додао је директор.

До јесени на руским путевима 100 „Јандекс“ аутомобила са ауто-пилотом

„Заинтересовани смо за то да наши аутомобили раде по цео дан седам дана у недељи. Потребна су четири возача за један аутомобил. Возач не може да ради дуже од шест сати, док би овакав аутомобил могао да се користи непрекидно“, објаснио је Фокин.

До јесени на руским путевима 100 „Јандекс“ аутомобила са ауто-пилотом

Осим тога, у близини Москве је опремљен специјални полигон за обуку, где се аутомобили користе без престанка. Снимци тестирања приказују се у реалном времену на екранима стручњака „Јандекса“.

„Шаљемо их на полигон, где је симулирана градска средина: куће, пружни прелази, раскрснице, семафори. Сваки аутомобил нам шаље видео-снимак и ми можемо да видимо како се он креће, иако у њему нема никога. Запослени који раде на полигону ноћу спавају, док се аутомобили и даље крећу“, објаснио је директор.

Сарадња са француским аутомобилским компанијама?

Возни парк „Јандекс“ аутомобила-робота тренутно чине возила „Тојота приус“ и нови модели „Хјундаи соната“. Коментаришући могућност сарадње компаније „Јандекс“ са другим аутомобилским компанијама, а посебно француским, Фокин је рекао да то пре свега зависи од француских произвођача.

„У овом моменту немамо уговоре са француским компанијама о производњи аутомобила који се крећу без помоћи возача. Отворени смо за сарадњу и ако они покажу интересовање, ми ћемо бити за то спремни“, истакао је он.

Према његовим речима, било који аутомобил се може претворити у возило које се креће без помоћи возача. Међутим, морају да поседују електронске модуле за повезивање са „Јандексовим“ ауто-пилот управљачким системом.

До јесени на руским путевима 100 „Јандекс“ аутомобила са ауто-пилотом

Такси-робот који се користи у једном од руских градова

Фокин је констатовао да је само неколико компанија лансирало такси-роботе, док је „Јандекс“ то учинио у „граду будућности“ — Инополису, где постоји универзитет и слободна економска зона. 

„У Инополису можете позвати такси-робот уз помоћ посебне апликације. То је једино средство јавног превоза у том научном парку“, додао је он.

„На месту сувозача седи инжењер, али возило се креће без возача“, истакао је Фокин. Путници такође могу да користе пртљажник.

До јесени на руским путевима 100 „Јандекс“ аутомобила са ауто-пилотом

„Наш рачунар заузима део пртљажника који је намењен за резервни точак. Судећи по фотографијама, пртљажник у аутомобилима других компанија је пун електронике, док је наш пртљажник доступан путницима. Они стављају тамо дечја колица и бицикле“, додао је Фокин.

„Јандекс“ аутомобили без возача у Европи и Африци

„Јандекс“ је већ тестирао возила у САД и Израелу. Компанија је спремна да то исто учини и у Европи и Африци како би побољшали технологију, али Фокин сматра да све зависи од закона.

„Европско законодавство је конзервативније, али ако утврдимо да су у одређеној земљи створени услови за производњу аутомобила са ауто-пилотом, размотрићемо могућност да тамо тестирамо наше аутомобиле. То можемо учинити и у Африци уз одговарајуће стандарде и инфраструктуру“, оценио је представник компаније.

Како каже, није важно стање путева, али јесте приступ неограниченом интернету.

„Возило мора да буде у могућности да податке, које је прикупило током тестирања, пошаље на наше сервере. Ми их потом анализирамо у циљу побољшавања технологије“, тврди директор.

Компанија „Јандекс“ покренула је пројекат аутомобила са ауто-пилотом у мају 2017. године, користећи специјалну опрему и доступне компоненте. За то време је учињен велики напредак, извршена су тестирања у иностранству, као и на полигону.

До јесени на руским путевима 100 „Јандекс“ аутомобила са ауто-пилотом

„За три до пет година бићемо спремни да лансирамо потпуне функционалне аутомобиле, који функционишу без помоћи возача, на улице мегаполиса. То се може догодити у Москви или неком другом граду“, закључио је Фокин.

Коментар