Велика Британија се дигла против Џонсонове суспензије парламента (фото)

Широм Велике Британије данас су одржани протести против одлуке премијера Бориса Џонсона да суспендује рад Парламента на неколико недеља, током којих је требало да се одржи дебата о споразуму о напуштању ЕУ.
Sputnik

Демонстранти сматрају да ће наредна седмица бити одлучујућа за расправу у Парламенту, када ће Џонсонови противници покушати да усвоје закон, који би га спречио да спроведе „брегзит“ 31. октобра без споразума са ЕУ.

Организатори кажу да су протести одржани на више од 30 локација широм Енглеске, Шкотске, Велса и Северне Ирске, преноси АП.

Велика Британија се дигла против Џонсонове суспензије парламента (фото)

У центру Лондона окупило се око 10.000 људи, а било је демонстраната и у Белфасту, Јорку и у другим градовима.

У Лондону је на кратко блокиран саобраћај на мосту у центру града, као и на Трафалгар скверу. Демонстранти су узвикивали „Борисе Џонсону, срам те било“. Неки су носили слогане „Стоп удару“, сматрајући да Џонсонов потез угрожава демократију.

Више хиљада људи окупило се у Глазгову у Шкотској, где је лидер лабуриста Џереми Корбин рекао да је његова порука Џонсону једноставно: „Нема шансе. То је наш парламент“.

Корбин је рекао да је Џонсон, који је постао премијер гласањем у Конзервативној странци, а не на изборима, нема мандат за затварање Парламента, нити за напуштање Уније без договора.

Велика Британија се дигла против Џонсонове суспензије парламента (фото)

Протесте је организовала група против „брегзита“ — „Могућа је друга Европа“ и покрет „Моментум“, близак опозиционим лабуристима, пренео је Танјуг.

У међувремену, покренуте су три одвојене тужбе због суспензије Парламента пред различитим судовима у Великој Британији.

Коментар