Велика Британија се дигла против Џонсонове суспензије парламента (фото)

© AP Photo / Vudi XhymshitiПротест у Лондону
Протест у Лондону - Sputnik Србија
Пратите нас
Широм Велике Британије данас су одржани протести против одлуке премијера Бориса Џонсона да суспендује рад Парламента на неколико недеља, током којих је требало да се одржи дебата о споразуму о напуштању ЕУ.

Демонстранти сматрају да ће наредна седмица бити одлучујућа за расправу у Парламенту, када ће Џонсонови противници покушати да усвоје закон, који би га спречио да спроведе „брегзит“ 31. октобра без споразума са ЕУ.

Организатори кажу да су протести одржани на више од 30 локација широм Енглеске, Шкотске, Велса и Северне Ирске, преноси АП.

© SputnikПротест у Лондону
Велика Британија се дигла против Џонсонове суспензије парламента (фото) - Sputnik Србија
Протест у Лондону

У центру Лондона окупило се око 10.000 људи, а било је демонстраната и у Белфасту, Јорку и у другим градовима.

У Лондону је на кратко блокиран саобраћај на мосту у центру града, као и на Трафалгар скверу. Демонстранти су узвикивали „Борисе Џонсону, срам те било“. Неки су носили слогане „Стоп удару“, сматрајући да Џонсонов потез угрожава демократију.

Више хиљада људи окупило се у Глазгову у Шкотској, где је лидер лабуриста Џереми Корбин рекао да је његова порука Џонсону једноставно: „Нема шансе. То је наш парламент“.

Корбин је рекао да је Џонсон, који је постао премијер гласањем у Конзервативној странци, а не на изборима, нема мандат за затварање Парламента, нити за напуштање Уније без договора.

© SputnikПротест у Глазгову
Велика Британија се дигла против Џонсонове суспензије парламента (фото) - Sputnik Србија
Протест у Глазгову

Протесте је организовала група против „брегзита“ — „Могућа је друга Европа“ и покрет „Моментум“, близак опозиционим лабуристима, пренео је Танјуг.

У међувремену, покренуте су три одвојене тужбе због суспензије Парламента пред различитим судовима у Великој Британији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала