Кинески туристи први пут на првом месту по броју долазака у Србију

Кинески туристи су први пут на првом месту када су у питању доласци страних туриста у Србију, рекао је потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.
Sputnik

Он је додао да су, на основу података за првих седам месеци ове године, туристи из Кине забележили укупно 73.559 долазака. То је раст од 39 одсто у односу на исти период прошле године.

„Истовремено, гости из Кине су на другом месту по броју остварених ноћења, са укупно 135.386 ноћења у Србији, што је раст од чак 51 одсто. Према овом параметру, на првом месту су и даље туристи из Босне и Херцеговине са нешто више од 160.000 ноћења“, навео је Љајић за Танјуг.

Зашто Кинези навијају за Србију? Све је то због Бобија Марјановића

Министар Љајић је рекао и да је, судећи према резултатима туристичког промета за период јануар-јул, дошло до промене у структури емитивних тржишта, па је међу пет држава са највећим бројем долазака од бивших југословенских република место задржала само Босна и Херцеговина, а остале позиције заузимају Турска на 3. месту, Немачка на 4. и Бугарска на 5. месту.

„Важно је истаћи и да туристи из Руске Федерације по броју ноћења бележе раст од чак 40 одсто и ово ће, по свему судећи, бити рекордна година када је реч о гостима из Русије“, казао је Љајић, додавши да су руски туристи остварили укупно 113.830 ноћења за првих седам месеци.

Иначе, у периоду јануар-јул ове године, закључио је Љајић, у Србији је боравило 2.042.667 туриста, што је раст од 5,4 одсто у односу на исти период прошле године.

Од тога, домаћи туристи чинили су 52 одсто у укупном броју долазака, а страни 48 одсто.

Коментар