Кинески туристи први пут на првом месту по броју долазака у Србију

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаКинески туристи
Кинески туристи  - Sputnik Србија
Пратите нас
Кинески туристи су први пут на првом месту када су у питању доласци страних туриста у Србију, рекао је потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Он је додао да су, на основу података за првих седам месеци ове године, туристи из Кине забележили укупно 73.559 долазака. То је раст од 39 одсто у односу на исти период прошле године.

„Истовремено, гости из Кине су на другом месту по броју остварених ноћења, са укупно 135.386 ноћења у Србији, што је раст од чак 51 одсто. Према овом параметру, на првом месту су и даље туристи из Босне и Херцеговине са нешто више од 160.000 ноћења“, навео је Љајић за Танјуг.

Кинези одушевљено поздрављају репрезентативце Србије после победе над Анголом - Sputnik Србија
Зашто Кинези навијају за Србију? Све је то због Бобија Марјановића

Министар Љајић је рекао и да је, судећи према резултатима туристичког промета за период јануар-јул, дошло до промене у структури емитивних тржишта, па је међу пет држава са највећим бројем долазака од бивших југословенских република место задржала само Босна и Херцеговина, а остале позиције заузимају Турска на 3. месту, Немачка на 4. и Бугарска на 5. месту.

„Важно је истаћи и да туристи из Руске Федерације по броју ноћења бележе раст од чак 40 одсто и ово ће, по свему судећи, бити рекордна година када је реч о гостима из Русије“, казао је Љајић, додавши да су руски туристи остварили укупно 113.830 ноћења за првих седам месеци.

Иначе, у периоду јануар-јул ове године, закључио је Љајић, у Србији је боравило 2.042.667 туриста, што је раст од 5,4 одсто у односу на исти период прошле године.

Од тога, домаћи туристи чинили су 52 одсто у укупном броју долазака, а страни 48 одсто.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала