Највеће мистерије људског тела које наука и даље не може да објасни

Иако се можда чини да је технологија толико напредовала да се све о људима може сазнати, то је далеко од истине. Научници и даље немају објашњења за „обичну“ длакавост или женске груди.
Sputnik
  •  Зашто смо толико слични шимпанзама?

Да обријете шимпанзу и фотографишете њено тело од врата до струка, на први поглед заправо не бисте приметили да то није човек, рекао је Кевин Хант, директор Лабораторије за људско порекло и примарну еволуцију са Универзитета Индијана, преноси хрватски портал „24 часа“.

Мускулатура људи и мајмуна изузетно је слична, али некако су шимпанзе за два до три пута јаче од људи. Није јасно зашто смо толико слабији од наших еволуцијски најближих рођака.

Највеће мистерије људског тела које наука и даље не може да објасни
  •  Зашто имамо доминантну руку?

Девет од 10 људи су дешњаци. Мистериозна је сама чињеница што уопште имамо доминантне руке. Зашто постоји само једна рука с врхунским моторичким способностима, уместо да обе руке имају исту дозу спретности? Једна теорија тврди да је то резултат комплексније повезаности на једној страни мозга у који је укључен у говор (што такође захтева фине моторичке способности).

Будући да је говорни центар обично у левој хемисфери мозга, тако је десна рука доминантна код већине људи. Међутим, та теорија и „не пије воду“ због чињенице да не контролишу сви дешњаци говор на левој хемисфери, док половина левака то ради.

Највеће мистерије људског тела које наука и даље не може да објасни
  • Због чега су женске груди повећане?

Женске се груди пуне млеком када морају да нахране новорођенчад. Но, женске груди су повећане без обзира на то имали ли у њима млека или не.

Научници се не могу сложити зашто су или за кога су груди трајно повећане. Већина еволуцијских биолога сматра да груди служе у привлачењу мушкараца да их заварају да мисле да ће жена с већим грудима боље нахранити дјецу (иако груди заправо садрже масноћу, а не млеко).

Но и та теорија је упитна јер у многим културама мушкарцима велике груди нису привлачне.

Највеће мистерије људског тела које наука и даље не може да објасни
  • Чему служе длаке на интимном подручју?

Зашто су гениталије прекривене длачицама до данас се не зна. Неки стручњаци сматрају да су оне сексуални украс, односно визуални сигнал сексуалне зрелости и резервоар феромона. Други пак мисле да длаке угодно одржавају наша стратешко место угодним и сигурнијим, а остали тврде да оне служе као својеврсни тепих, спречавајући трење током секса. Без обзира на разлог, данас већина људи жели да их се реши.

  • Пуни смо микроба

На сваку људску станицу у телу „дође“ 10 микроба, а они заједно чине чак и до неколико килограма (од један до три одсто) укупне тежине човека. Неки од њих чисте нашу кожу, неки помажу у пробави хране, али већина тих микроба доприноси нашим телесним функцијама на засад непознате начине. Здрави људи чак у себи имају и неке штетне вирусе за које се не може схватити чему служе јер се не активирају.

Највеће мистерије људског тела које наука и даље не може да објасни
  • Делови тела који ничему не служе или бар тако мислимо

Умњаци или помицање ушију само су неки од бескорисних еволуцијских остатака које људско тело и даље има. Такође, њихово уклањање није потребно осим ако се стање не закомпликује, као што је случај и са слепим цревом. Но, биолози су недавно почели да доводе у питање дуготрајну претпоставку о бесмислу тих „додатака“.

Неки тврде да они можда помажу у „тренирању“ имунолошког система током феталног развоја. Друга истраживања показују да је слепо црево као „сигурна кућа“ за бактерије које помажу у пробави, држећи у тајности залихе микроба који излазе ван у пробавни тракт након што добре бактерије проливом изађу из црева.

  • Мистерија звана мозак

Како 100 трилиона неуронских веза у нашем мозгу ради заједно како би створили осећај да смо живи? Многи велики мислиоци сматрају да је свест највећа мистерија не само људског тела, већ и генерално највећа.

Највеће мистерије људског тела које наука и даље не може да објасни

Неуронаучник В. С. Рамахандран је рекао:

„Сваки мозак састоји се од атома који су били сковани у срцима безбројних далеких звезда пре неколико милијарди година. Те су честице лебделе еонима и светлосним годинама све до гравитације и случајност их је сада овдје спојила. Ти атоми сада чине конгломерат (ваш мозак) који размишља о самим звездама које су га родиле, али такође размишља и о властитој способности размишљања и пропитивању о властитим способностима. Доласком људи, речено је, свемир је одједном постао свестан себе. То је највећа мистерија.“

Коментар