Највеће мистерије људског тела које наука и даље не може да објасни

CC0 / Pixabay / У ком облику се ви проналазите?
У ком облику се ви проналазите? - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Иако се можда чини да је технологија толико напредовала да се све о људима може сазнати, то је далеко од истине. Научници и даље немају објашњења за „обичну“ длакавост или женске груди.
  •  Зашто смо толико слични шимпанзама?

Да обријете шимпанзу и фотографишете њено тело од врата до струка, на први поглед заправо не бисте приметили да то није човек, рекао је Кевин Хант, директор Лабораторије за људско порекло и примарну еволуцију са Универзитета Индијана, преноси хрватски портал „24 часа“.

Мускулатура људи и мајмуна изузетно је слична, али некако су шимпанзе за два до три пута јаче од људи. Није јасно зашто смо толико слабији од наших еволуцијски најближих рођака.

CC0 / pixabay / Шимпанзе су много снажније од људи...
Највеће мистерије људског тела које наука и даље не може да објасни - Sputnik Србија
Шимпанзе су много снажније од људи...
  •  Зашто имамо доминантну руку?

Девет од 10 људи су дешњаци. Мистериозна је сама чињеница што уопште имамо доминантне руке. Зашто постоји само једна рука с врхунским моторичким способностима, уместо да обе руке имају исту дозу спретности? Једна теорија тврди да је то резултат комплексније повезаности на једној страни мозга у који је укључен у говор (што такође захтева фине моторичке способности).

Будући да је говорни центар обично у левој хемисфери мозга, тако је десна рука доминантна код већине људи. Међутим, та теорија и „не пије воду“ због чињенице да не контролишу сви дешњаци говор на левој хемисфери, док половина левака то ради.

© Спутњик/фејсбукДевет од десет људи су дешњаци...
Највеће мистерије људског тела које наука и даље не може да објасни - Sputnik Србија
Девет од десет људи су дешњаци...
  • Због чега су женске груди повећане?

Женске се груди пуне млеком када морају да нахране новорођенчад. Но, женске груди су повећане без обзира на то имали ли у њима млека или не.

Научници се не могу сложити зашто су или за кога су груди трајно повећане. Већина еволуцијских биолога сматра да груди служе у привлачењу мушкараца да их заварају да мисле да ће жена с већим грудима боље нахранити дјецу (иако груди заправо садрже масноћу, а не млеко).

Но и та теорија је упитна јер у многим културама мушкарцима велике груди нису привлачне.

© Sputnik / Евгений Одиноков /  / Уђи у базу фотографијаМистерија женских груди...
Највеће мистерије људског тела које наука и даље не може да објасни - Sputnik Србија
Мистерија женских груди...
  • Чему служе длаке на интимном подручју?

Зашто су гениталије прекривене длачицама до данас се не зна. Неки стручњаци сматрају да су оне сексуални украс, односно визуални сигнал сексуалне зрелости и резервоар феромона. Други пак мисле да длаке угодно одржавају наша стратешко место угодним и сигурнијим, а остали тврде да оне служе као својеврсни тепих, спречавајући трење током секса. Без обзира на разлог, данас већина људи жели да их се реши.

  • Пуни смо микроба

На сваку људску станицу у телу „дође“ 10 микроба, а они заједно чине чак и до неколико килограма (од један до три одсто) укупне тежине човека. Неки од њих чисте нашу кожу, неки помажу у пробави хране, али већина тих микроба доприноси нашим телесним функцијама на засад непознате начине. Здрави људи чак у себи имају и неке штетне вирусе за које се не може схватити чему служе јер се не активирају.

CC0 / / У људском телу налази се до неколико килограма микроба.
Највеће мистерије људског тела које наука и даље не може да објасни - Sputnik Србија
У људском телу налази се до неколико килограма микроба.
  • Делови тела који ничему не служе или бар тако мислимо

Умњаци или помицање ушију само су неки од бескорисних еволуцијских остатака које људско тело и даље има. Такође, њихово уклањање није потребно осим ако се стање не закомпликује, као што је случај и са слепим цревом. Но, биолози су недавно почели да доводе у питање дуготрајну претпоставку о бесмислу тих „додатака“.

Неки тврде да они можда помажу у „тренирању“ имунолошког система током феталног развоја. Друга истраживања показују да је слепо црево као „сигурна кућа“ за бактерије које помажу у пробави, држећи у тајности залихе микроба који излазе ван у пробавни тракт након што добре бактерије проливом изађу из црева.

  • Мистерија звана мозак

Како 100 трилиона неуронских веза у нашем мозгу ради заједно како би створили осећај да смо живи? Многи велики мислиоци сматрају да је свест највећа мистерија не само људског тела, већ и генерално највећа.

© Фото : Pixabay/Geralt / Мозак
Највеће мистерије људског тела које наука и даље не може да објасни - Sputnik Србија
Мозак

Неуронаучник В. С. Рамахандран је рекао:

„Сваки мозак састоји се од атома који су били сковани у срцима безбројних далеких звезда пре неколико милијарди година. Те су честице лебделе еонима и светлосним годинама све до гравитације и случајност их је сада овдје спојила. Ти атоми сада чине конгломерат (ваш мозак) који размишља о самим звездама које су га родиле, али такође размишља и о властитој способности размишљања и пропитивању о властитим способностима. Доласком људи, речено је, свемир је одједном постао свестан себе. То је највећа мистерија.“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала