Ко има најјачу војну флоту у региону

Србија и Хрватска су последњих година јачале своју војну флоту у ваздуху, али по опремљености и даље предњачи Мађарска.
Sputnik

Северни сусед Србије располаже најсавременијим и најмлађим борбеним авионима у окружењу.

Занимљиво је да Албанија и БиХ уопште немају наоружане летелице, док Македонија и Црна Гора имају само хеликоптере, пише "Блиц".

Србија последњих година обнавља и модернизује своје борбене летелице, а набавља и нове хеликоптере.

"Србија има 10 МиГ-29 од којих један МиГ-29А, три МиГ-29Б, 3 МиГ-29 9.13, два двоседа МиГ-29УБ 9.51 и један двосед МиГ-29УБ 9.51Б. У плану је модернизација. Очекују се још цетири авиона 9.13 из Белорусије који ће такође бити модернизовани", каже за "Блиц" Живојин Банковић из ваздухопловног сајта "Танго Сиx"

Ко има најјачу војну флоту у региону

Он додаје да је тренутно активно 10 јуришника "Орао", од укупно 16, и да је у току пројекат модернизације на "Орао 2.0".

"Време ће показтати да ли ће се то у потпуности или уопште реализовати. Што се тиче школско-борбених Г-4 у ресурсу је седам до осам авиона (од укупно 20, мањи део није за борбену употребу), а планирана је и модернизација са системима који ће се применити на "Орлу 2.0", али не у обиму као код "Орла", истиче Банковић.

Како каже, од хеликоптера можемо наоружати два средња транспортна Ми-8Т и два Ми-17В-5.

Ко има најјачу војну флоту у региону

"Ту је и око осам лаких борбених хеликоптера ГАМА (Газела-Маљутка), имамо их укупно 27, део се користи као разоружан, остали неактивни. У наредних неколико месеци оцекује се долазак још три наоружана Ми-17В-5, цетири Х145М од којих три у борбеној конфигурацији и четири десантно-јуришна хеликоптера Ми-35М", наглашава Банковић.

Он додаје да је логично да државе ЕУ у региону имају најбогатију, односно најопремљенију војску.

"Мађарска тренутно има најсавременије и најмлађе борбене авионе у окружењу и то 14 шведских вишенаменских борбених авиона СААБ ЈАС-39 Ц и Д (12 једноседа ЈАС-39Ц и два двоседа ЈАС-39Д). Има и осам у Русији свеже ремонтованих десантно-јуришних хеликоптера Ми-24, од тога шест Ми-24П и два Ми-24В. Такође, они могу наоружати и пет руских средњих транспортних хеликоптера Ми-17", наглашава Банковић.

Ко има најјачу војну флоту у региону

Он наводи да и Румунија има разноврсну флоту борбених летелица.

"Румунија је за сада набавила 12 половних америцких вишенаменских борбених авиона Ф-16АМ и БМ (девет једноседа АМ и три двоседа БМ). Пошто су модернизовани на ниво МЛУ 5.2Р одговарају новијим верзијама Ф-16Ц и Д Блок 50/52. Поред тога још увек користе совјетске МиГ-ове 21 који су прошли кроз обимну модернизацију тако да се моце реци да су и данас савремени. Ту су и школско борбени авиони ИАР-99 Шоим (класа нашег Г-4 Супер Галеб) и то осам у стандардној верзији и 10 модернизованих. У употреби је 19 једноседа МиГ-21 ЛанцеР Ц и осам двоседа ЛанцеР Б. Од хеликоптера ту је 20 транспортно-борбених хеликоптера ИАР-330Л СОЦАТ које су такође као и МиГ-ове 21 модернизовали Израелци", прецизира Банковић.

Како наводи Банковић, у Бугарској пола мигова не лети, док Хрватска муку мучи са ремонтом.

"Хрватска поседује 12 совјетских ловаца-пресретаца МиГ-21 од којих осам једноседа МиГ-21бис и цетири двоседа УМ. Међутим, услед проблема са ремонтом у Украјини, четири једноседа уопште не лете. Треба напоменути да двоседи имају врло ограничене и скромне борбене могућности. Што се тице борбених хеликоптера ту је 16 извиђачко-борбених ОХ-58Д(Р) "Киоwа Wарриор", од којих тренутно, због мањка кадра, може борбено да се употреби четири до осам хеликоптера. Такође, може се наоружати и 10 транспортно-јуришних хеликоптера Ми-171Ш", закључује Банковић.

Ко има најјачу војну флоту у региону
Коментар