Ко има најјачу војну флоту у региону

© Tanjug / Раде ПрелићМигови
Мигови - Sputnik Србија
Пратите нас
Србија и Хрватска су последњих година јачале своју војну флоту у ваздуху, али по опремљености и даље предњачи Мађарска.

Северни сусед Србије располаже најсавременијим и најмлађим борбеним авионима у окружењу.

Занимљиво је да Албанија и БиХ уопште немају наоружане летелице, док Македонија и Црна Гора имају само хеликоптере, пише "Блиц".

Србија последњих година обнавља и модернизује своје борбене летелице, а набавља и нове хеликоптере.

"Србија има 10 МиГ-29 од којих један МиГ-29А, три МиГ-29Б, 3 МиГ-29 9.13, два двоседа МиГ-29УБ 9.51 и један двосед МиГ-29УБ 9.51Б. У плану је модернизација. Очекују се још цетири авиона 9.13 из Белорусије који ће такође бити модернизовани", каже за "Блиц" Живојин Банковић из ваздухопловног сајта "Танго Сиx"

© Tanjug / Зоран ЖестићСрпски Миг-29
Ко има најјачу војну флоту у региону - Sputnik Србија
Српски Миг-29

Он додаје да је тренутно активно 10 јуришника "Орао", од укупно 16, и да је у току пројекат модернизације на "Орао 2.0".

"Време ће показтати да ли ће се то у потпуности или уопште реализовати. Што се тиче школско-борбених Г-4 у ресурсу је седам до осам авиона (од укупно 20, мањи део није за борбену употребу), а планирана је и модернизација са системима који ће се применити на "Орлу 2.0", али не у обиму као код "Орла", истиче Банковић.

Како каже, од хеликоптера можемо наоружати два средња транспортна Ми-8Т и два Ми-17В-5.

© SputnikХеликоптер MИ-17Б-5
Ко има најјачу војну флоту у региону - Sputnik Србија
Хеликоптер MИ-17Б-5

"Ту је и око осам лаких борбених хеликоптера ГАМА (Газела-Маљутка), имамо их укупно 27, део се користи као разоружан, остали неактивни. У наредних неколико месеци оцекује се долазак још три наоружана Ми-17В-5, цетири Х145М од којих три у борбеној конфигурацији и четири десантно-јуришна хеликоптера Ми-35М", наглашава Банковић.

Он додаје да је логично да државе ЕУ у региону имају најбогатију, односно најопремљенију војску.

"Мађарска тренутно има најсавременије и најмлађе борбене авионе у окружењу и то 14 шведских вишенаменских борбених авиона СААБ ЈАС-39 Ц и Д (12 једноседа ЈАС-39Ц и два двоседа ЈАС-39Д). Има и осам у Русији свеже ремонтованих десантно-јуришних хеликоптера Ми-24, од тога шест Ми-24П и два Ми-24В. Такође, они могу наоружати и пет руских средњих транспортних хеликоптера Ми-17", наглашава Банковић.

CC0 / wikipedia / KGyST / Пар мађарских ловаца ЈАС 39 Грипен
Ко има најјачу војну флоту у региону - Sputnik Србија
Пар мађарских ловаца ЈАС 39 Грипен

Он наводи да и Румунија има разноврсну флоту борбених летелица.

"Румунија је за сада набавила 12 половних америцких вишенаменских борбених авиона Ф-16АМ и БМ (девет једноседа АМ и три двоседа БМ). Пошто су модернизовани на ниво МЛУ 5.2Р одговарају новијим верзијама Ф-16Ц и Д Блок 50/52. Поред тога још увек користе совјетске МиГ-ове 21 који су прошли кроз обимну модернизацију тако да се моце реци да су и данас савремени. Ту су и школско борбени авиони ИАР-99 Шоим (класа нашег Г-4 Супер Галеб) и то осам у стандардној верзији и 10 модернизованих. У употреби је 19 једноседа МиГ-21 ЛанцеР Ц и осам двоседа ЛанцеР Б. Од хеликоптера ту је 20 транспортно-борбених хеликоптера ИАР-330Л СОЦАТ које су такође као и МиГ-ове 21 модернизовали Израелци", прецизира Банковић.

Како наводи Банковић, у Бугарској пола мигова не лети, док Хрватска муку мучи са ремонтом.

"Хрватска поседује 12 совјетских ловаца-пресретаца МиГ-21 од којих осам једноседа МиГ-21бис и цетири двоседа УМ. Међутим, услед проблема са ремонтом у Украјини, четири једноседа уопште не лете. Треба напоменути да двоседи имају врло ограничене и скромне борбене могућности. Што се тице борбених хеликоптера ту је 16 извиђачко-борбених ОХ-58Д(Р) "Киоwа Wарриор", од којих тренутно, због мањка кадра, може борбено да се употреби четири до осам хеликоптера. Такође, може се наоружати и 10 транспортно-јуришних хеликоптера Ми-171Ш", закључује Банковић.

CC BY 4.0 / Srđan Popović / Миг-21
Ко има најјачу војну флоту у региону - Sputnik Србија
Миг-21
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала