Турска ће наставити преговоре с Русијом о пограничним сиријским градовима

Турска и Русија ће наставити да разговарају о судбини сиријских градова Манбиџ и Кобани, у које је, у договору са снагама самоодбране сиријских Курда, ушла сиријска армија, изјавио је шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу.
Sputnik

„САД повлаче своје војнике из те зоне безбедности, ширине 32 километра. Од јучерашњег дана у Кобани, Манбиџ и друге регионе ушле су снаге режима (сиријског председника Башара Асада) заједно с Русијом. О тим областима ћемо разговарати с Русијом. Ердоган је телефоном већ разговарао с Путином. Они су размотрили детаље будућих корака, руски председник је позвао нашег лидера у Сочи, а тамо ћемо разговарати о томе детаљније“, рекао је Чавушоглу новинарима.

Према његовим речима, петодневни прекид борбених дејстава у Сирији не значи да ће турска војска напустити сиријску територију. „Нећемо отићи, пратићемо шта се догађа, да ли се постигнути договор испуњава“. Имамо искуству у другим регионима“, додао је турски министар.

Чавушоглу је рекао да ће планирана зона безбедности на северу Сирије заузимати површину од око 444 квадратна километра. „Делимично је она у рукама разних играча, ми ћемо са свима преговарати и корак по корак решавати та питања у вези с образовањем зоне“, рекао је Чавушоглу.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је данас, дуже од четири сата, разговарао с потпредседником САД Мајком Пенсом у Анкари. Договорено је да Турска прекине војну операцију у Сирији на 120 сати, како би се снаге самоодбране сиријских Курда повукле с границе с Турском.


Коментар