Турска ће наставити преговоре с Русијом о пограничним сиријским градовима

© Фото : İHAСергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу
Сергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу - Sputnik Србија
Пратите нас
Турска и Русија ће наставити да разговарају о судбини сиријских градова Манбиџ и Кобани, у које је, у договору са снагама самоодбране сиријских Курда, ушла сиријска армија, изјавио је шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу.

„САД повлаче своје војнике из те зоне безбедности, ширине 32 километра. Од јучерашњег дана у Кобани, Манбиџ и друге регионе ушле су снаге режима (сиријског председника Башара Асада) заједно с Русијом. О тим областима ћемо разговарати с Русијом. Ердоган је телефоном већ разговарао с Путином. Они су размотрили детаље будућих корака, руски председник је позвао нашег лидера у Сочи, а тамо ћемо разговарати о томе детаљније“, рекао је Чавушоглу новинарима.

Према његовим речима, петодневни прекид борбених дејстава у Сирији не значи да ће турска војска напустити сиријску територију. „Нећемо отићи, пратићемо шта се догађа, да ли се постигнути договор испуњава“. Имамо искуству у другим регионима“, додао је турски министар.

Чавушоглу је рекао да ће планирана зона безбедности на северу Сирије заузимати површину од око 444 квадратна километра. „Делимично је она у рукама разних играча, ми ћемо са свима преговарати и корак по корак решавати та питања у вези с образовањем зоне“, рекао је Чавушоглу.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је данас, дуже од четири сата, разговарао с потпредседником САД Мајком Пенсом у Анкари. Договорено је да Турска прекине војну операцију у Сирији на 120 сати, како би се снаге самоодбране сиријских Курда повукле с границе с Турском.


Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала