Медведев: Русија ће подржати Србију у очувању територијалне целовитости по Резолуцији 1244

Русија подржава Србију и спремна је да јој пружи неопходну помоћ у очувању суверенитета и територијалног интегритета, поручио је данас поподне руски премијер Дмитриј Медведев у обраћању посланицима српског Парламента.
Sputnik

Медведев је истакао да се Русија залаже за искључиво мирно решавање постојећих проблема, на основу Резолуције 1244 Уједињених нација.

„Желимо да ситуација на Балкану остане стабилна и безбедна и желимо да развијамо сарадњу са свим балканским државама“, рекао је Медведев.

Он је навео да се борба за националне интересе у светским пословима не супротставља моделу глобализације и отвореног друштва, али да је национални идентитет у основи било које државности.

„Зато је важно очување националних интереса“, подвукао је Медведев.

Он је истакао да се Русија не осећа кажњено због прекида сарадње са ЕУ и да не види шта се тиме добило.

Русија ће, каже, ценити то што се Србија, упркос свом опредељењу да постане члан ЕУ и упркос притисцима, није придружила санкцијама Уније против Русије.

Он је нагласио да је Русија заинтересована за партнерске односе са ЕУ и да има стабилну и успешну економску сарадњу и развој, као и одговорног комшију.

Подсетио је да је обим робне размене између Русије и ЕУ пре санкција био 407 милијарди евра, а да се потом смањио два пута.

Русија је, како је рекао, отворена за обострану сарадњу са ЕУ, али само уз узајамно поштовање и разумевање.

Медведев: Русија ће подржати Србију у очувању територијалне целовитости по Резолуцији 1244

У том контексту, оценио је да односи Србије и Русије могу да буду пример.

„Јер ваша земља је наш пријатељ, везују нас језик, култура и вера. У схватању људи живи мисао да смо два братска народа, и то и јесте тако. И у најтежим ситуацијама, Русија се трудила да буде подршка Србији, тако је било у 19. веку, после потреса 1917. године у нашој земљи, када је велики број мојих сународника емигрирао у Србију, да не говорим да смо били браћа по оружју у два рата. О нашим добрим односима могу да посведочим и ја, јер је тако било и пре десет година, када сам говорио за овом говорницом“, рекао је он.

„Односи су сада у доброј фази, одвија се активан дијалог, постоји висок ниво разумевања и поверења, усагласили смо велики пакет споразума који је спреман за потписивање, робна размена расте, а обим руских инвестиција премашио је четири милијарде долара и план је да га повећамо минимум за 1,5 милијарди“, рекао је Медведев.

Он је поручио да Русија цени тежње Србије да се чува истина о рату и да се супротставља свесној ревизији историје.

То је важно данас када се, како је рекао, у неким европским земљама руше споменици војницима који су их ослободили од фашизма, док се џелати прослављају као национални хероји, а отворена пропаганда нацистичких идеја и агресивне акције неонациста постају редовна појава.

„Такво губљење сећања није само опасно, оно подрива најважније принципе међународних односа, који су установљени управо после рата, а не било када. Циљ тих манипулација је да се промени свет и норме међународног права неким измишљеним разлозима, који дозвољавају да се наметну нелегална, једнострана решења да оправдају било које делатности“, рекао је Медведев.

Све то, додао је, ствара услове за напетости и конфликте, што даље води ка нестабилности у целом свету.

Србија је, каже, нажалост, искусила последице деловања која се врше у противречју и заобилазећи међународно право, подсетивши на НАТО агресију 1999. године, када је Русија подржавала Србију, као што то чини и данас.

Коментар