Медведев: Русија ће подржати Србију у очувању територијалне целовитости по Резолуцији 1244

© Tanjug / Зоран ЖестићОбраћање председника руске Владе Дмитрија Медведева у Народној Скупштини Републике Србије
Обраћање председника руске Владе Дмитрија Медведева у Народној Скупштини Републике Србије - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Русија подржава Србију и спремна је да јој пружи неопходну помоћ у очувању суверенитета и територијалног интегритета, поручио је данас поподне руски премијер Дмитриј Медведев у обраћању посланицима српског Парламента.

Медведев је истакао да се Русија залаже за искључиво мирно решавање постојећих проблема, на основу Резолуције 1244 Уједињених нација.

„Желимо да ситуација на Балкану остане стабилна и безбедна и желимо да развијамо сарадњу са свим балканским државама“, рекао је Медведев.

Он је навео да се борба за националне интересе у светским пословима не супротставља моделу глобализације и отвореног друштва, али да је национални идентитет у основи било које државности.

„Зато је важно очување националних интереса“, подвукао је Медведев.

Он је истакао да се Русија не осећа кажњено због прекида сарадње са ЕУ и да не види шта се тиме добило.

Русија ће, каже, ценити то што се Србија, упркос свом опредељењу да постане члан ЕУ и упркос притисцима, није придружила санкцијама Уније против Русије.

Он је нагласио да је Русија заинтересована за партнерске односе са ЕУ и да има стабилну и успешну економску сарадњу и развој, као и одговорног комшију.

Подсетио је да је обим робне размене између Русије и ЕУ пре санкција био 407 милијарди евра, а да се потом смањио два пута.

Русија је, како је рекао, отворена за обострану сарадњу са ЕУ, али само уз узајамно поштовање и разумевање.

© Tanjug / Зоран ЖестићРуски премијер Дмитриј Медведев у Народној скупштини Србије
Медведев: Русија ће подржати Србију у очувању територијалне целовитости по Резолуцији 1244 - Sputnik Србија
Руски премијер Дмитриј Медведев у Народној скупштини Србије

У том контексту, оценио је да односи Србије и Русије могу да буду пример.

„Јер ваша земља је наш пријатељ, везују нас језик, култура и вера. У схватању људи живи мисао да смо два братска народа, и то и јесте тако. И у најтежим ситуацијама, Русија се трудила да буде подршка Србији, тако је било у 19. веку, после потреса 1917. године у нашој земљи, када је велики број мојих сународника емигрирао у Србију, да не говорим да смо били браћа по оружју у два рата. О нашим добрим односима могу да посведочим и ја, јер је тако било и пре десет година, када сам говорио за овом говорницом“, рекао је он.

„Односи су сада у доброј фази, одвија се активан дијалог, постоји висок ниво разумевања и поверења, усагласили смо велики пакет споразума који је спреман за потписивање, робна размена расте, а обим руских инвестиција премашио је четири милијарде долара и план је да га повећамо минимум за 1,5 милијарди“, рекао је Медведев.

Он је поручио да Русија цени тежње Србије да се чува истина о рату и да се супротставља свесној ревизији историје.

То је важно данас када се, како је рекао, у неким европским земљама руше споменици војницима који су их ослободили од фашизма, док се џелати прослављају као национални хероји, а отворена пропаганда нацистичких идеја и агресивне акције неонациста постају редовна појава.

„Такво губљење сећања није само опасно, оно подрива најважније принципе међународних односа, који су установљени управо после рата, а не било када. Циљ тих манипулација је да се промени свет и норме међународног права неким измишљеним разлозима, који дозвољавају да се наметну нелегална, једнострана решења да оправдају било које делатности“, рекао је Медведев.

Све то, додао је, ствара услове за напетости и конфликте, што даље води ка нестабилности у целом свету.

Србија је, каже, нажалост, искусила последице деловања која се врше у противречју и заобилазећи међународно право, подсетивши на НАТО агресију 1999. године, када је Русија подржавала Србију, као што то чини и данас.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала