Нови Трампов лапсус — нови руски председник Зеленски

Амерички председник Доналд Трамп назвао је свог украјинског колегу Владимира Зеленског „новим председником Русије“. Овај лапсус америчког председника приметио је новинар Данијел Дејл, а речи америчког лидера наводе се и на веб-сајту Беле куће.
Sputnik

Коментаришући објаву транскрипта разговора са Зеленским, Трамп је изјавио да је њихов разговор био „одличан“, а његови противници су покушали да од њега направе скандал.

„И као шлаг на торту — руски, као што знате, нови руски председник, добар човек, дао је изјаву. И тамо није било ништа. Није било никаквог притиска на њега“, рекао је Трамп.

​Ранији су медији саопштили да је Трамп у телефонском разговору са Зеленским 25. јула могао од њега да тражи истрагу о Хантеру Бајдену, сину бившег америчког потпредседника Џоа Бајдена.

Касније је Бела кућа објавила транскрипт у коме се потврђује да је амерички лидер тражио од Зеленског да истражи отпуштање бившег украјинског генералног тужиоца Виктора Шокина, који се бавио истрагом о активностима компаније „Буризма груп“, чији је један од директора био Бајденов син, и истрагом послова самог Хантера Бајдена.

Затим су демократе у Представничком дому америчког Конгреса започеле процес Трамповог опозива, оптуживши га да је тражио помоћ стране државе за мешање у изборе покушајем дискредитације политичког противника, што је амерички председник негирао.

Зеленски је, са своје стране, рекао да обелодањивање детаља његовог разговора са Трампом „помало подрива дипломатске односе“ између земаља.

Коментар