Нови Трампов лапсус — нови руски председник Зеленски

© REUTERS / JONATHAN ERNSTПредседници Украјине и САД, Владимир Зеленски и Доналд Трамп, на састанку на маргинама заседања Генералне скупштине УН у Њујорку
Председници Украјине и САД, Владимир Зеленски и Доналд Трамп, на састанку на маргинама заседања Генералне скупштине УН у Њујорку - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички председник Доналд Трамп назвао је свог украјинског колегу Владимира Зеленског „новим председником Русије“. Овај лапсус америчког председника приметио је новинар Данијел Дејл, а речи америчког лидера наводе се и на веб-сајту Беле куће.

Коментаришући објаву транскрипта разговора са Зеленским, Трамп је изјавио да је њихов разговор био „одличан“, а његови противници су покушали да од њега направе скандал.

„И као шлаг на торту — руски, као што знате, нови руски председник, добар човек, дао је изјаву. И тамо није било ништа. Није било никаквог притиска на њега“, рекао је Трамп.

​Ранији су медији саопштили да је Трамп у телефонском разговору са Зеленским 25. јула могао од њега да тражи истрагу о Хантеру Бајдену, сину бившег америчког потпредседника Џоа Бајдена.

Касније је Бела кућа објавила транскрипт у коме се потврђује да је амерички лидер тражио од Зеленског да истражи отпуштање бившег украјинског генералног тужиоца Виктора Шокина, који се бавио истрагом о активностима компаније „Буризма груп“, чији је један од директора био Бајденов син, и истрагом послова самог Хантера Бајдена.

Затим су демократе у Представничком дому америчког Конгреса започеле процес Трамповог опозива, оптуживши га да је тражио помоћ стране државе за мешање у изборе покушајем дискредитације политичког противника, што је амерички председник негирао.

Зеленски је, са своје стране, рекао да обелодањивање детаља његовог разговора са Трампом „помало подрива дипломатске односе“ између земаља.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала