Немачки посланик: Америка треба да повуче нуклеарно оружје из Немачке

САД би требало да повуку нуклеарно оружје са територије Немачке, рекао је председник фракције Леве партије у Бундестагу Дитмар Барч.
Sputnik
„Ми смо против тога да америчко нуклеарно оружје остане на немачкој територији. Питање америчких војних база такође је критично. Већина становника Немачке се слаже са тим приступом и ставом“, истакао је Барч.

Недавно су посланици Левице Немачке позвали Владу да повуче америчке трупе из земље, јер њихово присуство повећава тензије у односима са Русијом.

„Америчке трупе се у колонама пребацују из једне америчке базе у другу, приближавајући се западној граници Русије“, наводи се у документу, у који је имала увид телевизија РТ.

Зашто Немачка моли Америку да не пребацује војну силу на границу са Русијом

Посланици сматрају да таква премештања крше дух „Споразума 2+4“, или, како га још називају, „О коначном регулисању у погледу Немачке“. Споразум је закључен 1990. године између Источне и Западне Немачке, као и између СССР-а, Велике Британије, Француске и САД. Отуда и формула „2+4“.

У Споразуму постоји одредба према којој се стране трупе и нуклеарно оружје неће размештати на територији бивше Источне Немачке.

Коментар