Исландски коњи — разиграно чудо природе које не мрда из своје постојбине

Sputnik

Пасмину су на Исланд довели Викинзи у 9. веку. Они су одабрали мале расе које ће стати на брод дракар. Данас је то једина пасмина коња која постоји на Исланду — више од хиљаду година забрањен је увоз других врста у земљу. Чак и ако је коњ једном одведен ван своје домовине, на пример да се такмичи, он се не може вратити. Све се то ради како би се заштитили од инфекција, јер животиње немају имунитет.

Мали растом, дугоноги и крхки, са дугим шишкама, подсећају на поније. Међутим, одликује их велика снага и издржљивост. Они такође знају да ходају у пет корака: корак, кас, галоп, амбле (скад) и телт — четворотактни брзи ход.

Само су ови коњи тако забавни да се играју једни са другима! Штавише, веома су мирни и брзи, не плаше се човека и верују му. Користе се за теренски рад, лов, јахање, за породично слободно време и хипотерапију.

1 / 15
Исландски коњ је јак, издржљив и поуздан, лаке и складне грађе, атлетског, снажног и еластичног тела, а изузетног карактера.
2 / 15
Исландски коњи су врло сналажљиви и бистри — такви су да би преживели у храном скромним, а климатски тешким условима.
3 / 15
Данас је то једина пасмина коња која постоји на Исланду — више од хиљаду година забрањен је увоз других врста у земљу.
4 / 15
Иако је исландски коњи релативно мали (130 до 145 цм) и тежине између 300 и 400 кг, погрешно је мислити да су прикладни само за децу.
5 / 15
Исландски коњ је врло темпераментна животиња. Увек је спреман за трчање и игру.
6 / 15
С тренажом исландских коња започиње се тек након четрнаесте године, а они постижу високу старосну доб од 35 до 40 година. Већина их може вући и носити јахаче до 30 година старости.
7 / 15
Изузетно је удобан за јахача и брзо трчи, а током јахања лежерно прелази крајолик преко брда. Има типичан меки кас, који је след покрета ногу.
8 / 15
Стил јахања на исландским коњима је посебна категорија и техника која се учи у исландској школи јахања.
9 / 15
С исландским коњем нећете заблистати у прескакању препрека, као ни у дресурама, али уживаћете у дугим дивљим турама јахања на коњу којем је покрет у природи део свакодневног живота.
10 / 15
У скандинавској митологији коњи су били поштовани, а исландска пасмина је, према легенди, потекла од осмоногог коња Слејпнира, помоћника врховног бога Одина.
11 / 15
Само су ови коњи тако забавни да се играју једни са другима!
12 / 15
Ждребе старо само један дан! Исландски коњи достижу зрелост касно, у 7-8. години, али живе дуго — до 40 година.
13 / 15
Боје коња могу бити различите, на пример — црвена, смеђа, сива, црна, пегава.
14 / 15
Исландски коњи на тркама постижу велику брзину од 50 километара на час.
15 / 15
Исландски коњи су изузетно популарни у Европи и Северној Америци.
Коментар