Исландски коњи — разиграно чудо природе које не мрда из своје постојбине

Пратите нас
Исландски коњ је пасмина развијенa на Исланду. Иако су ти коњи мали, понекад величине понија, веома су снажни и издржљиви.

Пасмину су на Исланд довели Викинзи у 9. веку. Они су одабрали мале расе које ће стати на брод дракар. Данас је то једина пасмина коња која постоји на Исланду — више од хиљаду година забрањен је увоз других врста у земљу. Чак и ако је коњ једном одведен ван своје домовине, на пример да се такмичи, он се не може вратити. Све се то ради како би се заштитили од инфекција, јер животиње немају имунитет.

Мали растом, дугоноги и крхки, са дугим шишкама, подсећају на поније. Међутим, одликује их велика снага и издржљивост. Они такође знају да ходају у пет корака: корак, кас, галоп, амбле (скад) и телт — четворотактни брзи ход.

Само су ови коњи тако забавни да се играју једни са другима! Штавише, веома су мирни и брзи, не плаше се човека и верују му. Користе се за теренски рад, лов, јахање, за породично слободно време и хипотерапију.

© AP Photo / Michael ProbstИсландски коњ је јак, издржљив и поуздан, лаке и складне грађе, атлетског, снажног и еластичног тела, а изузетног карактера.
Исландски коњ је јак, издржљив и поуздан, лаке и складне грађе, атлетског, снажног и еластичног тела, а изузетног карактера. - Sputnik Србија
1/15
Исландски коњ је јак, издржљив и поуздан, лаке и складне грађе, атлетског, снажног и еластичног тела, а изузетног карактера.
© AP Photo / Michael ProbstИсландски коњи су врло сналажљиви и бистри — такви су да би преживели у храном скромним, а климатски тешким условима.
Исландски коњи су врло сналажљиви и бистри — такви су да би преживели у храном скромним, а климатски тешким условима. - Sputnik Србија
2/15
Исландски коњи су врло сналажљиви и бистри — такви су да би преживели у храном скромним, а климатски тешким условима.
© AP Photo / Michael ProbstДанас је то једина пасмина коња која постоји на Исланду — више од хиљаду година забрањен је увоз других врста у земљу.
Данас је то једина пасмина коња која постоји на Исланду — више од хиљаду година забрањен је увоз других врста у земљу. - Sputnik Србија
3/15
Данас је то једина пасмина коња која постоји на Исланду — више од хиљаду година забрањен је увоз других врста у земљу.
© AP Photo / Michael ProbstИако је исландски коњи релативно мали (130 до 145 цм) и тежине између 300 и 400 кг, погрешно је мислити да су прикладни само за децу.
Иако је исландски коњи релативно мали (130 до 145 цм) и тежине између 300 и 400 кг, погрешно је мислити да су прикладни само за децу. - Sputnik Србија
4/15
Иако је исландски коњи релативно мали (130 до 145 цм) и тежине између 300 и 400 кг, погрешно је мислити да су прикладни само за децу.
© AP Photo / Michael ProbstИсландски коњ је врло темпераментна животиња. Увек је спреман за трчање и игру.
Исландски коњ је врло темпераментна животиња. Увек је спреман за трчање и игру. - Sputnik Србија
5/15
Исландски коњ је врло темпераментна животиња. Увек је спреман за трчање и игру.
© AP Photo / Michael ProbstС тренажом исландских коња започиње се тек након четрнаесте године, а они постижу високу старосну доб од 35 до 40 година. Већина их може вући и носити јахаче до 30 година старости.
С тренажом исландских коња започиње се тек након четрнаесте године, а они постижу високу старосну доб од 35 до 40 година. Већина их може вући и носити јахаче до 30 година старости. - Sputnik Србија
6/15
С тренажом исландских коња започиње се тек након четрнаесте године, а они постижу високу старосну доб од 35 до 40 година. Већина их може вући и носити јахаче до 30 година старости.
© AP Photo / Michael ProbstИзузетно је удобан за јахача и брзо трчи, а током јахања лежерно прелази крајолик преко брда. Има типичан меки кас, који је след покрета ногу.
Изузетно је удобан за јахача и брзо трчи, а током јахања лежерно прелази крајолик преко брда. Има типичан меки кас, који је след покрета ногу. - Sputnik Србија
7/15
Изузетно је удобан за јахача и брзо трчи, а током јахања лежерно прелази крајолик преко брда. Има типичан меки кас, који је след покрета ногу.
© AP Photo / Michael ProbstСтил јахања на исландским коњима је посебна категорија и техника која се учи у исландској школи јахања.
Стил јахања на исландским коњима је посебна категорија и техника која се учи у исландској школи јахања. - Sputnik Србија
8/15
Стил јахања на исландским коњима је посебна категорија и техника која се учи у исландској школи јахања.
© AP Photo / Michael ProbstС исландским коњем нећете заблистати у прескакању препрека, као ни у дресурама, али уживаћете у дугим дивљим турама јахања на коњу којем је покрет у природи део свакодневног живота.
С исландским коњем нећете заблистати у прескакању препрека, као ни у дресурама, али уживаћете у дугим дивљим турама јахања на коњу којем је покрет у природи део свакодневног живота. - Sputnik Србија
9/15
С исландским коњем нећете заблистати у прескакању препрека, као ни у дресурама, али уживаћете у дугим дивљим турама јахања на коњу којем је покрет у природи део свакодневног живота.
© AP Photo / Michael ProbstУ скандинавској митологији коњи су били поштовани, а исландска пасмина је, према легенди, потекла од осмоногог коња Слејпнира, помоћника врховног бога Одина.
У скандинавској митологији коњи су били поштовани, а исландска пасмина је, према легенди, потекла од осмоногог коња Слејпнира, помоћника врховног бога Одина. - Sputnik Србија
10/15
У скандинавској митологији коњи су били поштовани, а исландска пасмина је, према легенди, потекла од осмоногог коња Слејпнира, помоћника врховног бога Одина.
© AP Photo / Michael ProbstСамо су ови коњи тако забавни да се играју једни са другима!
Само су ови коњи тако забавни да се играју једни са другима! - Sputnik Србија
11/15
Само су ови коњи тако забавни да се играју једни са другима!
© AP Photo / Michael ProbstЖдребе старо само један дан! Исландски коњи достижу зрелост касно, у 7-8. години, али живе дуго — до 40 година.
Ждребе старо само један дан! Исландски коњи достижу зрелост касно, у 7-8. години, али живе дуго — до 40 година. - Sputnik Србија
12/15
Ждребе старо само један дан! Исландски коњи достижу зрелост касно, у 7-8. години, али живе дуго — до 40 година.
© AP Photo / Michael ProbstБоје коња могу бити различите, на пример — црвена, смеђа, сива, црна, пегава.
Боје коња могу бити различите, на пример — црвена, смеђа, сива, црна, пегава. - Sputnik Србија
13/15
Боје коња могу бити различите, на пример — црвена, смеђа, сива, црна, пегава.
© AP Photo / Carolyn Kaster Исландски коњи на тркама постижу велику брзину од 50 километара на час.
 Исландски коњи на тркама постижу велику брзину од 50 километара на час. - Sputnik Србија
14/15
Исландски коњи на тркама постижу велику брзину од 50 километара на час.
© AP Photo / Michael ProbstИсландски коњи су изузетно популарни у Европи и Северној Америци.
Исландски коњи су изузетно популарни у Европи и Северној Америци. - Sputnik Србија
15/15
Исландски коњи су изузетно популарни у Европи и Северној Америци.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала