Европске организације треба да се саме распусте ако не могу да заштите новинаре Спутњика

Главна уредница МИА „Русија севодња“ и телевизије РТ Маргарита Симоњан посаветовала је европским организацијама које су одговорне за слободу говора да се саме распусте ако не успеју да приморају власти Естоније да се суздрже од претњи новинарима Спутњика.
Sputnik

„У Естонији званично прете да ће затварати наше новинаре, ако до Нове године не дају отказ. Ако ОЕБС, Европски суд за људска права и други који одговарају за слободу говора у Европи не зауставе власти ове државе, саветујем им да се саме распусте“, написала је Симоњанова на свом каналу на Телеграму.

Москва: Естонија спроводи отворени прогон агенције Спутњик

Јуче је објављено да естонске власти прете кривичним поступком запосленима у естонској редакцији Спутњика ако они до 2020. године не дају отказ у овој агенцији.

МИА „Русија севодња“, чији је део Спутњик, намерава да се тим поводом обрати УН, ОЕБС-у, Савету Европе, Унеску и Европском суду за људска права.

Власти балтичких земаља више пута су ометале рад руских медија, укључујући и МИА „Русија севодња“. Министарство спољних послова Русије је саопштило да такви поступци говоре о јасним знацима координиране акције између Вилњуса, Риге и Талина, и јасно показују шта у пракси значе демагошке изјаве о њиховој привржености принципима демократије и слободи говора.

Коментар