Црвена звезда: Промените одлуку, или АБА лига престаје да постоји

Уколико се првобитна одлука потврди, онда ће АБА лига каквом је знамо престати да постоји, саопштио је Кошаркашки клуб Црвена звезда.
Sputnik

АБА лига је донела одлуку о утакмици Будућност-Црвена звезда. Казнила је црвено-беле са 20.000 евра, регистровала меч са 20:0 у корист домаћина и одузела бод екипи Драгана Шакоте.

Тим поводом се огласио српски тим.

„Добили смо одлуку дисциплинског судије АБА лиге Саше Павличића Бекића, која се базира искључиво на записнику делегата. У истој одлуци, која је условног карактера, јасно се наводи да ’о регистрацији утакмице не одлучује дисциплински судија и да се одлука може применити тек када Председништво донесе одлуку о нашем захтеву око одлагања утакмице‘. Уколико донесу позитивну одлуку о нашем захтеву и одложе утакмицу, одлука о кажњавању, која је условна, не важи“, наводи се у саопштењу.

Ко је донео одлуку?

Поред тога, у Звезди наводе да у одлуци постоје бројне контрадикторности.

„Једна од њих је да ’према извештају делегата, свим дописима и председнику АБА лиге Домагоју Чавловићу лига није донела никакву одлуку о одлагању утакмице‘. Ми смо јасно и гласно у својим дописима, приговорима и допунама навели да нисмо добили одлуку АБА лиге да меч може да се одигра у предвиђеном термину. Такође, скрећемо пажњу јавности да се у образложењу јасно наводи да ’ова казна не егзистира у случају уколико Председништво или нови директор и спортски директор донесу другачију одлуку као надлежни органи за овај случај‘. Иста врховна тела имају право да преиначе и остале условне казне — новчану казну и одузимање бода.“

Са Малог Калемегдана наглашавају да су учинили све што су могли, преносе „Новости“.

„Урадили смо све што је било у нашој моћи да добијемо правовремени одговор лиге, као и свих надлежних безбедносних органа Републике Србије око одласка и одигравања утакмице у Подгорици. Подсећамо да је у питању била виша сила и да околности немају везе са спортом и на њих клуб није могао да утиче. Пошто се дисциплински судија, осим што је дословно тумачио извештај делегата, оградио и пребацио одговорило на Председништво и нови менаџмент такмичења, очекујемо да сви органи у чијој је то надлежности промене ову одлуку. Да буду мудри, прагматични у ситуацији која целу АБА лигу и све клубове ставља на испит и доводи у питање њену будућности и на првом месту — регуларност.“

АБА лига престаје да постоји

КК Црвена звезда има јасну поруку у случају да одлука не буде преиначена.

„У случају да се они који треба да одлуче о епилогу ове утакмице, круто држе само слова, не и околности у којима је требало да буде одиграна утакмица у Подгорици и као меродавни потврде ову условну одлуку дисциплинског судије који се, понављамо, и самопрогласио ненадлежним за изрицање коначне казне, онда ће АБА лига каквом је знамо — престати да постоји! Ми смо своје разлоге јасно навели на конференцији за медије. Догађаји после тога су само донели потврду исправности наше одлуке да због више силе не идемо у Подгорицу. Зато очекујемо хитно одлучивање Председништва АБА лиге овим поводом и одлуку о одигравању нове утакмице, без икакве казне. Све остало ће означити крај АБА лиге“, наводи се у саопштењу.
Коментар