Министарство здравља: Нови вирус из Кине биолошка претња Русији

Нови коронавирус из Кине представља једну од биолошких претњи становништву Русије, рекао је заменик министра здравља Русије Сергеј Краевој.
Sputnik

Државна дума Русије данас разматра нацрт закона о биолошкој безбедности Русије. Заменик министра здравља је објаснио са којим се конкретно биолошким опасностима земља суочава.

„Члан 7 Федералног закона је посвећен главним биолошким претњама и опасностима. Могу навести неколико њих и поткрепити примерима из свакодневног живота. Реч је о променама својстава и облика патогених биолошких агенаса, као и својствима и местима обитавања преносилаца. Најистакнутији пример је заразна болест која се тренутно шири у Кини, а коју проузрокује коронавирус“, објаснио је Краевој.

Шест особа је преминуло од новооткривеног типа коронавируса у кинеском граду Вухан, док се 227 људи још налази у болницама под надзором лекара, рекао је градоначелник Вухана Жу Сјанванг.

Светска здравствена организација сматра да се у блиској будућности може очекивати повећање броја оболелиход упале плућа проузроковане коронавирусом 2019-nCoV у Кини, а могуће и у другим земљама.

Мистериозни респираторни вирус који се појавио у Кини, у граду Вухану, шири се на друге кинеске провинције, али и на Тајланд и у Јапан, а због покретљивости становништа од њега страхују на многим светским меридијанима.

Mинистар здравља Златибор Лончар рекао је да у Србији нема опасности од новог коронавируса.

Коментар