Нова препорука СЗО: Припремите се, смртоносни вирус се шири

Стручњаци Међународне комисије за ванредне ситуације Светске здравствене организације препоручили су свим земљама да се припреме за даље ширење коронавируса.
Sputnik

Такође, како преносе агенција Срна и „Блиц“, владама и осталим званичницима свих земаља се препоручује да предузму мере предострожности, саопштено је на интернет страници СЗО.

У саопштењу се наводи да се очекује да се може догодити уношење заразе коронавирусом у било коју земљу, те да би све државе требале да се припреме за сузбијање ширења активним праћењем ситуације, раним откривањем заразе, изоловањем и контролисањем случајева, праћењем контаката, спречавањем даљег ширења и достављањем свих података организацији.

СЗО у извештају позива земље да посебно обрате пажњу на смањење заразе код људи, спречавање секундарног преношења и ширења на међународном нивоу, као и да допринесу међународном одговору мултисекторском комуникацијом и сарадњом, те да активно учествују у добијању сазнања о вирусу и зарази.

Међународна здравствена организација позвала је глобалну заједницу да покаже солидарност и сарадњу у проналажењу извора новог вируса и откривању пуног потенцијала преношења, као и за спровођење истраживања са циљем проналажења потребног лека.

Број случајева новог коронавируса вероватно ће наставити да расте у Кини, изјавио је портпарол Светске здравствене организације Тарик Јашаревић. Иначе, у Кини је до сада од последица заразе преминуло 26 људи.

„Фокус није толико на броју случајева, за које знамо да ће порасти“, рекао је портпарол СЗО у Женеви. Он је навео да су кинеске власти до сада званично пријавиле 830 оболелих и 26 смртних случајева.

Коментар