Нова препорука СЗО: Припремите се, смртоносни вирус се шири

© AP Photo / Ahn Young-joonСитуација у свету због корона вируса у Кини
Ситуација у свету због корона вируса у Кини - Sputnik Србија
Пратите нас
Стручњаци Међународне комисије за ванредне ситуације Светске здравствене организације препоручили су свим земљама да се припреме за даље ширење коронавируса.

Такође, како преносе агенција Срна и „Блиц“, владама и осталим званичницима свих земаља се препоручује да предузму мере предострожности, саопштено је на интернет страници СЗО.

У саопштењу се наводи да се очекује да се може догодити уношење заразе коронавирусом у било коју земљу, те да би све државе требале да се припреме за сузбијање ширења активним праћењем ситуације, раним откривањем заразе, изоловањем и контролисањем случајева, праћењем контаката, спречавањем даљег ширења и достављањем свих података организацији.

СЗО у извештају позива земље да посебно обрате пажњу на смањење заразе код људи, спречавање секундарног преношења и ширења на међународном нивоу, као и да допринесу међународном одговору мултисекторском комуникацијом и сарадњом, те да активно учествују у добијању сазнања о вирусу и зарази.

Међународна здравствена организација позвала је глобалну заједницу да покаже солидарност и сарадњу у проналажењу извора новог вируса и откривању пуног потенцијала преношења, као и за спровођење истраживања са циљем проналажења потребног лека.

Број случајева новог коронавируса вероватно ће наставити да расте у Кини, изјавио је портпарол Светске здравствене организације Тарик Јашаревић. Иначе, у Кини је до сада од последица заразе преминуло 26 људи.

„Фокус није толико на броју случајева, за које знамо да ће порасти“, рекао је портпарол СЗО у Женеви. Он је навео да су кинеске власти до сада званично пријавиле 830 оболелих и 26 смртних случајева.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала