Траже литије двапут недељно: Београђани опет подршка браћи у Црној Гори

Београђани су вечерас поново одржали миран протест у Београду у знак подршке српском народу и Српској православној цркви у Црној Гори.
Sputnik

Организатори протеста позвали су патријарха Иринеја да поведе литију кроз Београд и затражили да се литије, као и у Црној Гори, одржавају двапут недељно.

„Они би манастире и цркве да претворе у посластичарнице и коцкарнице. Нећемо им то дозволити. Наша браћа у Црној Гори више нису могла да трпе зулум, па су се дигла, али не на оружје, већ на крстове и иконе“, поручено је са скупа.

Траже литије двапут недељно: Београђани опет подршка браћи у Црној Гори

Организатори су позвали грађане да потпишу петицију за усвајање Резолуције о угрожености Срба у Црној Гори, а власт у Србији да осуди дискриминацију над српским народом и Црквом у Црној Гори.

Подсетимо — студенти Универзитета у Београду, који су и организатори овог протеста, у уторак су кренули са сакупљањем потписа за народну иницијативу за усвајање Резолуције о угрожености Срба у Црној Гори.

Траже литије двапут недељно: Београђани опет подршка браћи у Црној Гори

Резолуција коју су студенти усвојили садржи одредбу о констатацији угрожености Српске православне цркве у Црној Гори — свих њених епархија, имовине, свештенства и верника, одредбу о дискриминацији Срба у Црној Гори у битним областима живота и рада, праву на језик и писмо, као и о дискриминацији заступљености Срба у државним органима и привредним друштвима чији је оснивач држава Црна Гора.

Да би Резолуција могла да изађе на одлучивање пред посланике Народне скупштине Републике Србије, неопходно је да студенти прикупе 30.000 потписа.

Коментар