Траже литије двапут недељно: Београђани опет подршка браћи у Црној Гори

© Sputnik / Предраг ВасиљевићПротест у Београду
Протест у Београду - Sputnik Србија
Пратите нас
Београђани су вечерас поново одржали миран протест у Београду у знак подршке српском народу и Српској православној цркви у Црној Гори.

Организатори протеста позвали су патријарха Иринеја да поведе литију кроз Београд и затражили да се литије, као и у Црној Гори, одржавају двапут недељно.

„Они би манастире и цркве да претворе у посластичарнице и коцкарнице. Нећемо им то дозволити. Наша браћа у Црној Гори више нису могла да трпе зулум, па су се дигла, али не на оружје, већ на крстове и иконе“, поручено је са скупа.

© Sputnik / Предраг ВасиљевићПлато испред Цркве Светог Марка
Траже литије двапут недељно: Београђани опет подршка браћи у Црној Гори - Sputnik Србија
Плато испред Цркве Светог Марка

Организатори су позвали грађане да потпишу петицију за усвајање Резолуције о угрожености Срба у Црној Гори, а власт у Србији да осуди дискриминацију над српским народом и Црквом у Црној Гори.

Подсетимо — студенти Универзитета у Београду, који су и организатори овог протеста, у уторак су кренули са сакупљањем потписа за народну иницијативу за усвајање Резолуције о угрожености Срба у Црној Гори.

© Sputnik / Предраг ВасиљевићПротест у подршке народу у Црној Гори
Траже литије двапут недељно: Београђани опет подршка браћи у Црној Гори - Sputnik Србија
Протест у подршке народу у Црној Гори

Резолуција коју су студенти усвојили садржи одредбу о констатацији угрожености Српске православне цркве у Црној Гори — свих њених епархија, имовине, свештенства и верника, одредбу о дискриминацији Срба у Црној Гори у битним областима живота и рада, праву на језик и писмо, као и о дискриминацији заступљености Срба у државним органима и привредним друштвима чији је оснивач држава Црна Гора.

Да би Резолуција могла да изађе на одлучивање пред посланике Народне скупштине Републике Србије, неопходно је да студенти прикупе 30.000 потписа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала