Иран окривио америчке санкције за неуспешно лансирање сателита /видео/

Иран није успео да лансира у орбиту сателит за даљинску детекцију „Зафар“. Ирански министар за комуникације и информациону технологију Ирана Мохамад Џавад Азари осврнуо се на неуспех, рекавши да су америчке санкције могући разлог за то.
Sputnik

„Ракета-носач је успелa да лансира у свемир сателит ’Зафар‘. Међутим, ракета није развила неопходну брзину како би доставила сателит у орбиту“, саопштило је Министарство одбране Ирана, пренела је државна ТВ и радио-компанија ИРИБ.

​​Министар за комуникације и информациону технологију Ирана Мохамад Џавад Азари подсетио је да су Ирану у тој сфери уведене санкције.

„Ракета-носач ’Симорг‘ није успела да развије неопходну брзину како би лансирала сателит ’Зафар‘ на висину од 530 километара од земље. На крају крајева, када је реч о сфери ракета-носача и сателита, ми смо под санкцијама и нико нам не пружа информације и технологије. Ми се не предајемо и чврсто стојимо на ногама. Сателити ’Зафар 2‘, ’Нахид‘ и тако даље…ускоро!“, написао је ирански министар на Твитеру.

Иран је у јануару 2019. године покушао да лансирау орбиту неколико сателита, али безуспешно. Низ западних земаља је осудило такве покушаје, истичући да такви поступци Ирана нису у складу са резолуцијом УН.

САД и низ других земаља сматрају да је према Резолуцији УН 2231 Ирану забрањено лансирање ракета. Русија подсећа да резолуција апелује на Иран да не лансира ракете, али не садржи забрану.

Коментар