Иран окривио америчке санкције за неуспешно лансирање сателита /видео/

© AP Photo / Министарство одбране ИранаЛансирна рампа иранског Свемирског центра "Имам Хомеини"
Лансирна рампа иранског Свемирског центра Имам Хомеини - Sputnik Србија
Пратите нас
Иран није успео да лансира у орбиту сателит за даљинску детекцију „Зафар“. Ирански министар за комуникације и информациону технологију Ирана Мохамад Џавад Азари осврнуо се на неуспех, рекавши да су америчке санкције могући разлог за то.

„Ракета-носач је успелa да лансира у свемир сателит ’Зафар‘. Међутим, ракета није развила неопходну брзину како би доставила сателит у орбиту“, саопштило је Министарство одбране Ирана, пренела је државна ТВ и радио-компанија ИРИБ.

​​Министар за комуникације и информациону технологију Ирана Мохамад Џавад Азари подсетио је да су Ирану у тој сфери уведене санкције.

„Ракета-носач ’Симорг‘ није успела да развије неопходну брзину како би лансирала сателит ’Зафар‘ на висину од 530 километара од земље. На крају крајева, када је реч о сфери ракета-носача и сателита, ми смо под санкцијама и нико нам не пружа информације и технологије. Ми се не предајемо и чврсто стојимо на ногама. Сателити ’Зафар 2‘, ’Нахид‘ и тако даље…ускоро!“, написао је ирански министар на Твитеру.

Иран је у јануару 2019. године покушао да лансира у орбиту неколико сателита, али безуспешно. Низ западних земаља је осудило такве покушаје, истичући да такви поступци Ирана нису у складу са резолуцијом УН.

САД и низ других земаља сматрају да је према Резолуцији УН 2231 Ирану забрањено лансирање ракета. Русија подсећа да резолуција апелује на Иран да не лансира ракете, али не садржи забрану.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала