Америка лансира лажи о руским сателитима само због трке у наоружању у свемиру

Министарство иностраних послова Русије саопштило је да руски сателити не представљају претњу за америчке свемирске објекте и да Вашингтон не мора да се брине тим поводом.
Sputnik

Руски МИП је саопштио да су „обратили пажњу на недавне изјаве америчких званичних лица да наводно руски космички апарат "Космос-2542" „прате“ амерички шпијунски сателит "USA-245".

Руско Министарство је изјавило да се наставља пропагандна кампања против Москве, чији циљ је да се прикрију деструктивне акције Вашингтона које изазивају трку у наоружању у свемирском простору, његову трансформацију у ново поље војне конфронтације, као и да се добије већи новац за ову сврху.

У ресору су нагласили да кретање руског апарата „није представљало претњу за амерички свемирски објекат и да је главно да се не крше норме и принципи међународног права“.

МИП је подсетио да у овом тренутку не постоји алтернатива руско-кинеском предлогу за израду међународног правно обавезујућег инструмента о спречавању постављања оружја у свемиру, употребе силе или претње силом свемирским објектима.

МИП је позвао САД да покажу разборитост и одустану од неодговорних авантура који могу имати крајње негативне последице за читаву међународну заједницу, и за саме САД.

Раније је командант Космичких снага САД генерал Џон Рејмонд изјавио да је Вашингтон дипломатским каналима изразио забринутост Москви због зближавања пара руских сателита са америчким шпијунским сателитима.

 

Коментар