Америка лансира лажи о руским сателитима само због трке у наоружању у свемиру

© AP Photo / NASAСателит у орбити и планета земља
Сателит у орбити и планета земља - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство иностраних послова Русије саопштило је да руски сателити не представљају претњу за америчке свемирске објекте и да Вашингтон не мора да се брине тим поводом.

Руски МИП је саопштио да су „обратили пажњу на недавне изјаве америчких званичних лица да наводно руски космички апарат "Космос-2542" „прате“ амерички шпијунски сателит "USA-245".

Руско Министарство је изјавило да се наставља пропагандна кампања против Москве, чији циљ је да се прикрију деструктивне акције Вашингтона које изазивају трку у наоружању у свемирском простору, његову трансформацију у ново поље војне конфронтације, као и да се добије већи новац за ову сврху.

У ресору су нагласили да кретање руског апарата „није представљало претњу за амерички свемирски објекат и да је главно да се не крше норме и принципи међународног права“.

МИП је подсетио да у овом тренутку не постоји алтернатива руско-кинеском предлогу за израду међународног правно обавезујућег инструмента о спречавању постављања оружја у свемиру, употребе силе или претње силом свемирским објектима.

МИП је позвао САД да покажу разборитост и одустану од неодговорних авантура који могу имати крајње негативне последице за читаву међународну заједницу, и за саме САД.

Раније је командант Космичких снага САД генерал Џон Рејмонд изјавио да је Вашингтон дипломатским каналима изразио забринутост Москви због зближавања пара руских сателита са америчким шпијунским сателитима.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала