Ускрсле из пепела: Јединствене виле из древне Помпеје отворене за јавност после 40 година

Sputnik

Позната помпејска вила, Кућа љубавника, отворена је у уторак по завршетку рестаурације.

Била је затворена готово пола века због тешке штете коју је потрес 1980. године изазвао.

Зграда која садржи јединствене фреске и гравуре ископана је 1933. године.

Друге две виле, Европа брод и Воћарска кућа такође су поново отворене за јавност.

Завирите у загонетни живот напуштеног града у фото-галерији Спутњика.

1 / 11
Помпеја је основана у 6. веку п. н. е. У својој историји, која је трајала око 700 година, у Помпеји су живели Самнити, Грци, Етрурци и Римљани.
2 / 11
Археолошка истраживања су отпочела у 18. веку када је град поново откривен. Ископан је већи део града, укључујући форуме, храмове, позоришта, купатила и велики број кућа.
3 / 11
Археолошка истраживања су отпочела у 18. веку када је град поново откривен. Ископан је већи део града, укључујући форуме, храмове, позоришта, купатила и велики број кућа.
4 / 11
Ово откриће је у Европи довело до културног шока. Пронађени примери еротске уметности преокренули су погледе на римску уметност и античку културу.
5 / 11
Вулкански пепео који је затрпао градове омогућио нам је упознати изглед староримског града средње величине и живот његових становника.
6 / 11
У вези са нађеном еротском уметношћу појавила су се мишљења о „Божјој казни“ која је послата на Помпеју.
7 / 11
На основу данашњег знања, Помпеја се никако није разликовала од осталих градова у Римском царству.
8 / 11
Становници Помпеје су били у уверењу да је Везув угашен вулкан и нису придавали значаја сигналима који су их упозоравали на његову активност. Били су навикли на ситне потресе и излазак гасова из Везува.
9 / 11
Почетком јула 79. године усахли су сви бунари у граду, али упозорење још увек није било довољно снажно. Цео стари Рим је био запањен када је 24. августа дошло до катастрофалне вулканске ерупције која је затрпала град и заклонила Сунце у подне.
10 / 11
Догодило се да је то био дан посвећен римском богу ватре Вулкану. Један од очевидаца ове ерупције био је Плиније Млађи, који је овај догађај описао у писму Тациту. По његовим речима, до ерупције је дошло око поднева. Из Везува је сукнуо високи пламен, а после црни и велики облак који је имао облик шишарке и покрио је Сунце и дан променио у ноћ.
11 / 11
На Помпеју је падало велико камење које је рушило зграде. Становнике је угушио отровни гас који је долазио са ерупцијом (на основу данашњих истраживања сматра се да се ради о 10.000 особа). Ерупција је трајала 3 дана и град је покрио пепео у висини од 6 метара. Осим Помпеје, уништени су и градови Херкуланеум и Стабиа.
Коментар