Ускрсле из пепела: Јединствене виле из древне Помпеје отворене за јавност после 40 година

Пратите насTelegramOdyssey
Древни римски град Помпеји нестао је 79. године после страшне ерупције вулкана Везув, која је покопала насеље под вулканским пепелом и оставила га ненасељеним.

Позната помпејска вила, Кућа љубавника, отворена је у уторак по завршетку рестаурације.

Била је затворена готово пола века због тешке штете коју је потрес 1980. године изазвао.

Зграда која садржи јединствене фреске и гравуре ископана је 1933. године.

Друге две виле, Европа брод и Воћарска кућа такође су поново отворене за јавност.

Завирите у загонетни живот напуштеног града у фото-галерији Спутњика.

© REUTERS / Ciro De LucaПомпеја је основана у 6. веку п. н. е. У својој историји, која је трајала око 700 година, у Помпеји су живели Самнити, Грци, Етрурци и Римљани.
Помпеја је основана у 6. веку п. н. е. У својој историји, која је трајала око 700 година, у Помпеји су живели Самнити, Грци, Етрурци и Римљани. - Sputnik Србија
1/11
Помпеја је основана у 6. веку п. н. е. У својој историји, која је трајала око 700 година, у Помпеји су живели Самнити, Грци, Етрурци и Римљани.
© REUTERS / Ciro De LucaАрхеолошка истраживања су отпочела у 18. веку када је град поново откривен. Ископан је већи део града, укључујући форуме, храмове, позоришта, купатила и велики број кућа.
Римљани су колонизовали Помпеју 80. п. н. е. Град је потпуно уништен у ерупцији вулкана Везув 24. августа 79. године нове ере. Град је прекрио дебели слој вулканске прашине. - Sputnik Србија
2/11
Археолошка истраживања су отпочела у 18. веку када је град поново откривен. Ископан је већи део града, укључујући форуме, храмове, позоришта, купатила и велики број кућа.
© REUTERS / Ciro De LucaАрхеолошка истраживања су отпочела у 18. веку када је град поново откривен. Ископан је већи део града, укључујући форуме, храмове, позоришта, купатила и велики број кућа.
Археолошка истраживања су отпочела у 18. веку када је град поново откривен. Ископан је већи део града, укључујући форуме, храмове, позоришта, купатила и велики број кућа.  - Sputnik Србија
3/11
Археолошка истраживања су отпочела у 18. веку када је град поново откривен. Ископан је већи део града, укључујући форуме, храмове, позоришта, купатила и велики број кућа.
© REUTERS / Ciro De LucaОво откриће је у Европи довело до културног шока. Пронађени примери еротске уметности преокренули су погледе на римску уметност и античку културу.
Ово откриће је у Европи довело до културног шока. Пронађени примери еротске уметности преокренули су погледе на римску уметност и античку културу. - Sputnik Србија
4/11
Ово откриће је у Европи довело до културног шока. Пронађени примери еротске уметности преокренули су погледе на римску уметност и античку културу.
© REUTERS / Ciro De LucaВулкански пепео који је затрпао градове омогућио нам је упознати изглед староримског града средње величине и живот његових становника.
Вулкански пепео који је затрпао градове омогућио нам је упознати изглед староримског града средње величине и живот његових становника. - Sputnik Србија
5/11
Вулкански пепео који је затрпао градове омогућио нам је упознати изглед староримског града средње величине и живот његових становника.
© REUTERS / Ciro De LucaУ вези са нађеном еротском уметношћу појавила су се мишљења о „Божјој казни“ која је послата на Помпеју.
У вези са нађеном еротском уметношћу појавила су се мишљења о „Божјој казни“ која је послата на Помпеју. - Sputnik Србија
6/11
У вези са нађеном еротском уметношћу појавила су се мишљења о „Божјој казни“ која је послата на Помпеју.
© REUTERS / Ciro De LucaНа основу данашњег знања, Помпеја се никако није разликовала од осталих градова у Римском царству.
На основу данашњег знања, Помпеја се никако није разликовала од осталих градова у Римском царству. - Sputnik Србија
7/11
На основу данашњег знања, Помпеја се никако није разликовала од осталих градова у Римском царству.
© REUTERS / CIRO DE LUCAСтановници Помпеје су били у уверењу да је Везув угашен вулкан и нису придавали значаја сигналима који су их упозоравали на његову активност. Били су навикли на ситне потресе и излазак гасова из Везува.
Становници Помпеје су били у уверењу да је Везув угашен вулкан и нису придавали значаја сигналима који су их упозоравали на његову активност. Били су навикли на ситне потресе и излазак гасова из Везува.  - Sputnik Србија
8/11
Становници Помпеје су били у уверењу да је Везув угашен вулкан и нису придавали значаја сигналима који су их упозоравали на његову активност. Били су навикли на ситне потресе и излазак гасова из Везува.
© REUTERS / Ciro De LucaПочетком јула 79. године усахли су сви бунари у граду, али упозорење још увек није било довољно снажно. Цео стари Рим је био запањен када је 24. августа дошло до катастрофалне вулканске ерупције која је затрпала град и заклонила Сунце у подне.
Почетком јула 79. године усахли су сви бунари у граду, али упозорење још увек није било довољно снажно. Цео стари Рим је био запањен када је 24. августа дошло до катастрофалне вулканске ерупције која је затрпала град и заклонила Сунце у подне. - Sputnik Србија
9/11
Почетком јула 79. године усахли су сви бунари у граду, али упозорење још увек није било довољно снажно. Цео стари Рим је био запањен када је 24. августа дошло до катастрофалне вулканске ерупције која је затрпала град и заклонила Сунце у подне.
© REUTERS / Ciro De LucaДогодило се да је то био дан посвећен римском богу ватре Вулкану. Један од очевидаца ове ерупције био је Плиније Млађи, који је овај догађај описао у писму Тациту. По његовим речима, до ерупције је дошло око поднева. Из Везува је сукнуо високи пламен, а после црни и велики облак који је имао облик шишарке и покрио је Сунце и дан променио у ноћ.
Догодило се да је то био дан посвећен римском богу ватре Вулкану. Један од очевидаца ове ерупције био је Плиније Млађи, који је овај догађај описао у писму Тациту. По његовим речима, до ерупције је дошло око поднева. Из Везува је сукнуо високи пламен, а после црни и велики облак који је имао облик шишарке и покрио је Сунце и дан променио у ноћ. - Sputnik Србија
10/11
Догодило се да је то био дан посвећен римском богу ватре Вулкану. Један од очевидаца ове ерупције био је Плиније Млађи, који је овај догађај описао у писму Тациту. По његовим речима, до ерупције је дошло око поднева. Из Везува је сукнуо високи пламен, а после црни и велики облак који је имао облик шишарке и покрио је Сунце и дан променио у ноћ.
© REUTERS / Ciro De LucaНа Помпеју је падало велико камење које је рушило зграде. Становнике је угушио отровни гас који је долазио са ерупцијом (на основу данашњих истраживања сматра се да се ради о 10.000 особа). Ерупција је трајала 3 дана и град је покрио пепео у висини од 6 метара. Осим Помпеје, уништени су и градови Херкуланеум и Стабиа.
На Помпеју је падало велико камење које је рушило зграде. Становнике је угушио отровни гас који је долазио са ерупцијом (на основу данашњих истраживања сматра се да се ради о 10.000 особа). Ерупција је трајала 3 дана и град је покрио пепео у висини од 6 метара. Осим Помпеје, уништени су и градови Херкуланеум и Стабиа. - Sputnik Србија
11/11
На Помпеју је падало велико камење које је рушило зграде. Становнике је угушио отровни гас који је долазио са ерупцијом (на основу данашњих истраживања сматра се да се ради о 10.000 особа). Ерупција је трајала 3 дана и град је покрио пепео у висини од 6 метара. Осим Помпеје, уништени су и градови Херкуланеум и Стабиа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала