Традиционалне палачинке с квасцем, као и оне тање спремљене су према рецептима из разних региона Русије. Гостима су били на располагању и џем од брусница, мед и друге посластице.
Празник Масленица се слави седам дана уочи великог поста. Блини (палачинке) главно су јело у дане Масленице. Оне симболизују сунце и долазак пролећа. По традицији, прва палачинка прави се за покој душе свих умрлих и носи се на гробље или се даје сиромашнима, а затим почиње право кулинарско надметање у спремању палачинки: праве се од хељдиног, ражаног, овсеног, пшеничног брашна… Једу се за доручак, ручак и вечеру. Служе се са икром, лососом, печуркама, сметаном (павлаком), медом, слатким или џемом. Уз њих се испија чај или млеко. Свака породица има своју рецептуру прављења палачинки, која се преноси са генерације на генерацију