Уредница Спутњика председнику Грчке: Када се цензура вратила у постојбину демократије?

Главна уредница новинске агенције „Русија севодња“ и агенције Спутњик Маргарита Симоњан обратила се председнику Грчке, јер Спутњику није дозвољено да извештава са Делфског економског форума.
Sputnik
„Делфски форум одржава се под покровитељством председника Грчке и имам питање за њега: Када се политичка цензура вратила у постојбину демократије?“, изјавила је Симоњанова за Спутњик, коментаришући ситуацију.

Раније су организатори форума одбили представника Спутњика да учествује у пословном програму догађаја, објаснивши то протестима предавача и спонзора форума.

Лавров: Ограничавање рада руских медија — покушај увођења политичке цензуре

Међународна агенција Спутњик је 2019. године договорила је информативно партнерство са организаторима V Делфског економског форума који ће се одржати у Грчкој од 5. до 8. марта. Организатори догађаја предложили су да представник агенције буде модератор планиране тематске дискусије „Процена односа Русије са Сједињеним Америчким Државама и Европском унијом: нови почетак или бескрајни контрасти?“. Међутим, 21. фебруара, агенција „Русија севодња“ примила је писмо организационог одбора у којем се од представника Спутњика тражи да одустане од модерације дискусије о руској теми „због бројних протеста говорника и спонзора“.

Организациони одбор такође је истакао да се „100 одсто финансира из приватних извора и веома зависе од доприноса спонзора“. На захтев да се наведе ко је конкретно незадовољан како би се уклониле све недоумице пре почетка тематске дискусије, добијен је категорично негативан одговор.

Коментар