Митске птице: Прелепе лапонске сове у резервату у Краснојарску

Sputnik

 

Различите врсте сове могу се наћи у парку флоре и фауне „Ројев ручеј“ један је од највећих зоолошких вртова у Сибиру, смештен у сликовитој делу Краснојарска, у близини природног резервата Столби.

Необична природа и чист ваздух тајге стварају одличне услове за обитавање и репродукцију животиња. Постоји фантастична колекција дивљих животиња и птица које живе на сибирској клими. Више од 700 примерака дивљих животиња, птица, гмизаваца довезено је у Краснојарск из различитих држава и делова света.

Овде можете да нађете ретке врсте, попут амурског тигра, снежног леопарда, далекоисточног леопарда, белоплећих белорепана, познатих сибирских планинских коза. А ту су и велике лапонске сове, ноћне грабљивице.

Отворите нашу фото-галерију како бисте изближе погледали ове прелепе птице у руском парку флоре и фауне „Ројев ручеј“.

Сове по веровању могу да предосете, чују и виде будуће догађаје пре него што се они заиста и десе. Уобичајена тумачења која ову птицу изједначују са смрћу. Али сова, сама по себи, никако не може бити симбол смрти. Томе нас уче како кинеска, тако и египатска и индијска традиција, које у сови виде такозваног чувара загробног живота. Сова је нека врста водича између физичког и спиритуалног, односно материјалног и духовног света. Она је, у суштини, првенствено моћан симбол мистерије, односно тајне, а онда свега осталог.

 

1 / 12
Лапонска сова је једна од највећих врста сова на свету. У поређењу са великом ушаром има незнатно дуже тело, али мањи распон крила. Дуга је у просеку 61—84 центиметара и тешка је од 790 до 1.454 грама, с тим да је, као и код осталих сова, мужјак мањи од женке.
2 / 12
Лапонска сова је и станарица и селица, а главни покретач миграције је свакако плен — уколико га има у изобиљу, лапонска сова ће највероватније зиму провести у свом ареалу гнежђења. Међутим, уколико плена нема довољно, извесно је да ће се кретати ка другим подручјима у потрази за пленом.
3 / 12
Углавном лови ноћу, а с обзиром на добро развијен слух, лапонска сова може да ухвати плен служећи се искључиво слухом, што јој омогућава да неометано лови мале сисаре чак и током зиме, када се они налазе испод снежног покривача.
4 / 12
Ова збијена сова сивог перја има крупне очи са жутим беоњачама и нема ушне ћубе. Има карактеристично лице, које се састоји од шест или више сивих или браон концентричних кругова на белој позадини. Због величине и боје позната је и као велика сива сова.
5 / 12
Када је реч о оглашавању, територијални дозив испуштају јединке оба пола и он представља серију ниских, једнако размакнутих „хуу”-ова, с тим да је оглашавање мужјака дубље. Не налази се на IUCN црвеној листи и процењене су као „најмања брига” јер има широко распрострањење.
6 / 12
Перје је у великој мери сиво, са финим комбинацијама белих, сивих и браон пруга. Горњи делови тела су неправилно ишарани тамним и светлим бојама, а доњи делови су прошарани дебелим пругама.
7 / 12
Након спавања и купања, често дотерује своје перје, протреса тело и истеже се. Ногу и крило који се налазе са исте стране повремено истеже симултано, а понекад такође истеже оба крила и пребацује их преко главе. Јединке у дивљини се ретко сунчају током лета, док је код оних у заточеништву забележено да се сунчају од јуна па све до септембра.
8 / 12
Време током дана обично проводи на грани дрвета, близу стабла, што јој омогућава лакшу камуфлажу. У тим ситуацијама, лапонска сова спушта главу, затвара очи и „савија” фацијални диск, делећи тако лице вертикалном тамном линијом која се често поклапа са околним усправним шарама коре дрвета
9 / 12
На основу радио-таговања утврђено је да једна јединка током 24 часа може да пређе и до 40 километара, а за три месеца преко 600 километара.
10 / 12
Иако је примарно ноћна птица, лапонска сова може ловити током дана, поготово у периодима након излегања и генерално када се гнезди.
11 / 12
Ретко хода по земљи, а када то чини, углавном хода по тврдом снегу, по ком са лакоћом може и да трчи.[12] Младунци се добро пењу уз помоћ стопала, кљуна и крила, а када су још увек недовољно зрели да би летели, често скакућу на земљи од дрвета до дрвета.
12 / 12
Лет лапонске сове се састоји од спорих и дубоких замаха крила, тако да у неку руку подсећа на лет мољаца. Са друге стране, приликом лова лет може бити изузетно агилан и брз. Пре него што се устреми на плен, често лебди изнад места на ком сумња да се налази плен, а кад га уочи, стропошта се на њега.
Коментар