Митске птице: Прелепе лапонске сове у резервату у Краснојарску

Пратите нас
По старом словенском веровању, сова је стара душа, чувар је древних знања, она има способност да види (или боље рећи „да буљи“ у) прошлост, да открије највеће мистерије света.

 

Различите врсте сове могу се наћи у парку флоре и фауне „Ројев ручеј“ један је од највећих зоолошких вртова у Сибиру, смештен у сликовитој делу Краснојарска, у близини природног резервата Столби.

Необична природа и чист ваздух тајге стварају одличне услове за обитавање и репродукцију животиња. Постоји фантастична колекција дивљих животиња и птица које живе на сибирској клими. Више од 700 примерака дивљих животиња, птица, гмизаваца довезено је у Краснојарск из различитих држава и делова света.

Овде можете да нађете ретке врсте, попут амурског тигра, снежног леопарда, далекоисточног леопарда, белоплећих белорепана, познатих сибирских планинских коза. А ту су и велике лапонске сове, ноћне грабљивице.

Отворите нашу фото-галерију како бисте изближе погледали ове прелепе птице у руском парку флоре и фауне „Ројев ручеј“.

Сове по веровању могу да предосете, чују и виде будуће догађаје пре него што се они заиста и десе. Уобичајена тумачења која ову птицу изједначују са смрћу. Али сова, сама по себи, никако не може бити симбол смрти. Томе нас уче како кинеска, тако и египатска и индијска традиција, које у сови виде такозваног чувара загробног живота. Сова је нека врста водича између физичког и спиритуалног, односно материјалног и духовног света. Она је, у суштини, првенствено моћан симбол мистерије, односно тајне, а онда свега осталог.

 

© Sputnik / Ilya Naimushin / Уђи у базу фотографијаЛапонска сова је једна од највећих врста сова на свету. У поређењу са великом ушаром има незнатно дуже тело, али мањи распон крила. Дуга је у просеку 61—84 центиметара и тешка је од 790 до 1.454 грама, с тим да је, као и код осталих сова, мужјак мањи од женке.
Лапонска сова је једна од највећих врста сова на свету. У поређењу са великом ушаром има незнатно дуже тело, али мањи распон крила. Дуга је у просеку 61—84 центиметара и тешка је од 790 до 1.454 грама, с тим да је, као и код осталих сова, мужјак мањи од женке. - Sputnik Србија
1/12
Лапонска сова је једна од највећих врста сова на свету. У поређењу са великом ушаром има незнатно дуже тело, али мањи распон крила. Дуга је у просеку 61—84 центиметара и тешка је од 790 до 1.454 грама, с тим да је, као и код осталих сова, мужјак мањи од женке.
© Sputnik / Ilya Naimushin / Уђи у базу фотографијаЛапонска сова је и станарица и селица, а главни покретач миграције је свакако плен — уколико га има у изобиљу, лапонска сова ће највероватније зиму провести у свом ареалу гнежђења. Међутим, уколико плена нема довољно, извесно је да ће се кретати ка другим подручјима у потрази за пленом.
Лапонска сова је и станарица и селица, а главни покретач миграције је свакако плен — уколико га има у изобиљу, лапонска сова ће највероватније зиму провести у свом ареалу гнежђења. Међутим, уколико плена нема довољно, извесно је да ће се кретати ка другим подручјима у потрази за пленом.  - Sputnik Србија
2/12
Лапонска сова је и станарица и селица, а главни покретач миграције је свакако плен — уколико га има у изобиљу, лапонска сова ће највероватније зиму провести у свом ареалу гнежђења. Међутим, уколико плена нема довољно, извесно је да ће се кретати ка другим подручјима у потрази за пленом.
© Sputnik / Ilya Naimushin / Уђи у базу фотографијаУглавном лови ноћу, а с обзиром на добро развијен слух, лапонска сова може да ухвати плен служећи се искључиво слухом, што јој омогућава да неометано лови мале сисаре чак и током зиме, када се они налазе испод снежног покривача.
Углавном лови ноћу, а с обзиром на добро развијен слух, лапонска сова може да ухвати плен служећи се искључиво слухом, што јој омогућава да неометано лови мале сисаре чак и током зиме, када се они налазе испод снежног покривача. - Sputnik Србија
3/12
Углавном лови ноћу, а с обзиром на добро развијен слух, лапонска сова може да ухвати плен служећи се искључиво слухом, што јој омогућава да неометано лови мале сисаре чак и током зиме, када се они налазе испод снежног покривача.
© Sputnik / Ilya Naimushin / Уђи у базу фотографијаОва збијена сова сивог перја има крупне очи са жутим беоњачама и нема ушне ћубе. Има карактеристично лице, које се састоји од шест или више сивих или браон концентричних кругова на белој позадини. Због величине и боје позната је и као велика сива сова.
Ова збијена сова сивог перја има крупне очи са жутим беоњачама и нема ушне ћубе. Има карактеристично лице које се састоји од шест или више сивих или браон концентричних кругова на белој позадини. Због величине и боје позната је и као велика сива сова. - Sputnik Србија
4/12
Ова збијена сова сивог перја има крупне очи са жутим беоњачама и нема ушне ћубе. Има карактеристично лице, које се састоји од шест или више сивих или браон концентричних кругова на белој позадини. Због величине и боје позната је и као велика сива сова.
© Sputnik / Ilya Naimushin / Уђи у базу фотографијаКада је реч о оглашавању, територијални дозив испуштају јединке оба пола и он представља серију ниских, једнако размакнутих „хуу”-ова, с тим да је оглашавање мужјака дубље. Не налази се на IUCN црвеној листи и процењене су као „најмања брига” јер има широко распрострањење.
Када је реч о оглашавању, територијални дозив испуштају јединке оба пола и он представља серију ниских, једнако размакнутих „хуу”-ова, с тим да је оглашавање мужјака дубље. Не налази се на IUCN црвеној листи и процењене су као „најмања брига” јер има широко распрострањење. - Sputnik Србија
5/12
Када је реч о оглашавању, територијални дозив испуштају јединке оба пола и он представља серију ниских, једнако размакнутих „хуу”-ова, с тим да је оглашавање мужјака дубље. Не налази се на IUCN црвеној листи и процењене су као „најмања брига” јер има широко распрострањење.
© Sputnik / Ilya Naimushin / Уђи у базу фотографијаПерје је у великој мери сиво, са финим комбинацијама белих, сивих и браон пруга. Горњи делови тела су неправилно ишарани тамним и светлим бојама, а доњи делови су прошарани дебелим пругама.
Перје је у великој мери сиво, са финим комбинацијама белих, сивих и браон пруга. Горњи делови тела су неправилно ишарани тамним и светлим бојама, а доњи делови су прошарани дебелим пругама. - Sputnik Србија
6/12
Перје је у великој мери сиво, са финим комбинацијама белих, сивих и браон пруга. Горњи делови тела су неправилно ишарани тамним и светлим бојама, а доњи делови су прошарани дебелим пругама.
© Sputnik / Ilya Naimushin / Уђи у базу фотографијаНакон спавања и купања, често дотерује своје перје, протреса тело и истеже се. Ногу и крило који се налазе са исте стране повремено истеже симултано, а понекад такође истеже оба крила и пребацује их преко главе. Јединке у дивљини се ретко сунчају током лета, док је код оних у заточеништву забележено да се сунчају од јуна па све до септембра.
Након спавања и купања, често дотерује своје перје, протреса тело и истеже се. Ногу и крило који се налазе са исте стране повремено истеже симултано, а понекад такође истеже оба крила и пребацује их преко главе. Јединке у дивљини се ретко сунчају током лета, док је код оних у заточеништву забележено да се сунчају од јуна па све до септембра. - Sputnik Србија
7/12
Након спавања и купања, често дотерује своје перје, протреса тело и истеже се. Ногу и крило који се налазе са исте стране повремено истеже симултано, а понекад такође истеже оба крила и пребацује их преко главе. Јединке у дивљини се ретко сунчају током лета, док је код оних у заточеништву забележено да се сунчају од јуна па све до септембра.
© Sputnik / Ilya Naimushin / Уђи у базу фотографијаВреме током дана обично проводи на грани дрвета, близу стабла, што јој омогућава лакшу камуфлажу. У тим ситуацијама, лапонска сова спушта главу, затвара очи и „савија” фацијални диск, делећи тако лице вертикалном тамном линијом која се често поклапа са околним усправним шарама коре дрвета
Време током дана обично проводи на грани дрвета, близу стабла, што јој омогућава лакшу камуфлажу. У тим ситуацијама, лапонска сова спушта главу, затвара очи и „савија” фацијални диск, делећи тако лице вертикалном тамном линијом која се често поклапа са околним усправним шарама коре дрвета - Sputnik Србија
8/12
Време током дана обично проводи на грани дрвета, близу стабла, што јој омогућава лакшу камуфлажу. У тим ситуацијама, лапонска сова спушта главу, затвара очи и „савија” фацијални диск, делећи тако лице вертикалном тамном линијом која се често поклапа са околним усправним шарама коре дрвета
© Sputnik / Ilya Naimushin / Уђи у базу фотографијаНа основу радио-таговања утврђено је да једна јединка током 24 часа може да пређе и до 40 километара, а за три месеца преко 600 километара.
На основу радио-таговања утврђено је да једна јединка током 24 часа може да пређе и до 40 километара, а за три месеца преко 600 километара. - Sputnik Србија
9/12
На основу радио-таговања утврђено је да једна јединка током 24 часа може да пређе и до 40 километара, а за три месеца преко 600 километара.
© Sputnik / Ilya Naimushin / Уђи у базу фотографијаИако је примарно ноћна птица, лапонска сова може ловити током дана, поготово у периодима након излегања и генерално када се гнезди.
Иако је примарно ноћна птица, лапонска сова може ловити током дана, поготово у периодима након излегања и генерално када се гнезди.  - Sputnik Србија
10/12
Иако је примарно ноћна птица, лапонска сова може ловити током дана, поготово у периодима након излегања и генерално када се гнезди.
© Sputnik / Ilya Naimushin / Уђи у базу фотографијаРетко хода по земљи, а када то чини, углавном хода по тврдом снегу, по ком са лакоћом може и да трчи.[12] Младунци се добро пењу уз помоћ стопала, кљуна и крила, а када су још увек недовољно зрели да би летели, често скакућу на земљи од дрвета до дрвета.
Ретко хода по земљи, а када то чини, углавном хода по тврдом снегу, по ком са лакоћом може и да трчи.[12] Младунци се добро пењу уз помоћ стопала, кљуна и крила, а када су још увек недовољно зрели да би летели, често скакућу на земљи од дрвета до дрвета. - Sputnik Србија
11/12
Ретко хода по земљи, а када то чини, углавном хода по тврдом снегу, по ком са лакоћом може и да трчи.[12] Младунци се добро пењу уз помоћ стопала, кљуна и крила, а када су још увек недовољно зрели да би летели, често скакућу на земљи од дрвета до дрвета.
© Sputnik / Ilya Naimushin / Уђи у базу фотографијаЛет лапонске сове се састоји од спорих и дубоких замаха крила, тако да у неку руку подсећа на лет мољаца. Са друге стране, приликом лова лет може бити изузетно агилан и брз. Пре него што се устреми на плен, често лебди изнад места на ком сумња да се налази плен, а кад га уочи, стропошта се на њега.
Лет лапонске сове се састоји од спорих и дубоких замаха крила, тако да у неку руку подсећа на лет мољаца. Са друге стране, приликом лова лет може бити изузетно агилан и брз. Пре него што се устреми на плен, често лебди изнад места на ком сумња да се налази плен, а кад га уочи, стропошта се на њега.  - Sputnik Србија
12/12
Лет лапонске сове се састоји од спорих и дубоких замаха крила, тако да у неку руку подсећа на лет мољаца. Са друге стране, приликом лова лет може бити изузетно агилан и брз. Пре него што се устреми на плен, често лебди изнад места на ком сумња да се налази плен, а кад га уочи, стропошта се на њега.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала