Иран: Трамп спроводи медицински тероризам пооштравањем санкција

Ирански министар спољних послова Мухамед Џавад Зариф изјавио је да амерички лидер Доналд Трамп намерно пооштрава санкције Техерану како би исцрпео ресурсе земље, који су неопходни у борби против коронавируса.
Sputnik

„Доналд Трамп злонамерно пооштрава незаконите санкције, како би исцрпео иранске ресурсе, који су неопходни у борби против коронавируса, док наши грађани умиру од те болести. Свет не сме више ћутати, јер амерички економски тероризам смењује медицински тероризам“, написао је Зариф на Твитеру.

​Крајем фебруара амерички државни секретар Мајк Помпео је саопштио да ће САД у наредних неколико месеци одлучити да ли ће упутити петицију у УН са захтевом да се поново наметну Ирану међународне санкције.

Пре тога је Трамп изјавио да је Вашингтон спреман да помогне Ирану у борби против коронавируса, али да Техеран треба прво да затражи помоћ.

Као одговор на то председник Ирана Хасан Рохани је рекао да је амерички предлог  „маска саосећања“ и апеловао је на САД да укину санкције, бар када је о лековима реч.

У Ирану је од коронавируса оболело 5.823 особе, а 145 је умрло.

Коментар