Опасност од рецесије много већа за Кину него за Русију

„Претња од рецесије не постоји само за Русију, него и за друге земље, јер коронавирус и пад цена нафте су глобални догађаји“, каже економски стручњак Игор Коваљов.
Sputnik
„По мом мишљењу, много је већа опасност за Кину, која је највише на удару коронавируса и где је највећа потрошња енергетских ресурса. Наравно, у савременом глобалном свету, где су све земље међусобно повезане, то би се неминовно могло проширити и на остале земље".

Oвако Коваљов коментарише анализу експертске групе АКРА у којој се каже да би због коронавируса, пада цена нафте и неуспешних преговора ОПЕК-а, као и због слабљења рубље и потреса на руској берзи, Русија могла да се суочи са финансијском кризом.

Рецесија не прети Русији

Руски економисти уверавају да нема разлога за песимизам и напомињу да се према таквим оценама треба односити опрезно, јер се увек поставља питање о методолошким алатима. Како истичу, за сада је руски финансијски систем стабилан и висок. Штавише, он је квалитативно већи од осталих економија. Многи чак у финансијској кризи виде нове могућности и шансу за Русију и постсовјетске земље које би могле да обнове трговинске и економске везе како не би зависиле од глобалних ризика. Другим речима, ако би до кризе дошло, таква ситуација би могла да подстакне земље на промену трговинско-економске политике. Руска економија за такве сценарије боље је припремљена него у претходним турбулентним годинама и да је стабилност система у земљи већа него у другим државама

Русија подстиче економију

Руске власти уверавају да тренутно не постоје никакви озбиљни проблеми и да ће ако се они појаве предузети све неопходне мере. Услед пада цена нафте и тренутног слабљења рубље, руско Министарство финансија не очекује рецесију руске економије и озбиљан пад буџетских прихода који нису од нафте и гаса у 2020. години. Прогноза раста БДП-а за 2020. годину од 1,9 одсто биће остварена подстицањем домаће економије.

Опасност од рецесије много већа за Кину него за Русију

Такозвана техничка рецесија настаје онда када економија забележи пад два тромесечја заредом у поређењу са претходним кварталима. Последњи пут је руска економија била у рецесији током кризе 2014-2015, а завршена је у пролеће 2016.

Експерти истичу да је понављање претходних криза из 2008. и 2014. године тешко могуће због смањене зависности руске економије од глобалног финансијског система, а поред тога руско финансијско тржиште је мобилисано у ишчекивању кризе и спремно је на све недаће. У тренутним условима, руска економија је више адаптирана на кризне процесе, с обзиром на бољу балансираност буџета, значајне резерве, ефикасну политику замене увоза, квалитетно јачање новчаних токова итд.

Кина кроји судбину

Коваљов сматра да ће даљи развој ситуације у великој мери зависити од тога како се Кина носи са проблемима.

"По мом мишљењу, кључни фактор требало би да буде то како ће светска економија и економија највећих индустријских земаља, пре свега Кине, изаћи из кризе повезане са коронавирусом. Ако се производња у тој земљи обнови, цене нафте ће неминовно расти. Ако се криза развије, тада неће бити подстицаја за раст цена нафте – потрaжња ће се смањивати и нафта ће постајати јефтинија“, каже руски економиста.

Експерти истичу да је преурањено говорити о великој финансијској кризи у Русији у скорије време, а да је у овој ситуацији задатак финансијских власти да минимизирају негативне последице финансијског стреса на домаћу економију. Користећи алате монетарне и буџетске политике, власти могу постићи овај циљ.

 

Коментар