Неуништиво оклопно возило „Атлет“ долази на смену популарном „Тигру“

Русија планира да започне серијску производњу најновијег оклопног возила „Атлет“, које ће заменити популарног „Тигра“. Експерти истичу да је „Атлет“ готово неуништив, с обзиром да је отпоран на метке и експлозију.
Sputnik

Атлет“ је прошао фазу комплексних теренских испитивања, а пре свега његова оклопна заштита тестирана је на различите типове муниције, као и на минско-експлозивна средства.

„Тигар“ и „Тајфун У“ стигли у Сирију (видео)

Код новог оклопног возила „Атлет“, који има погон 4х4, побољшане су практично све карактеристике у односу на садашњи модел возила „Тигар“, који користи руска војска. Пре свега треба нагласити да је ново возило направљено на основу искустава борбене употребе оклопних возила „Тигар“ у Сирији . У односу на свог претходника „Атлет“ има снажнију противминску заштиту и под точковима може да издржи експлозију противтенковске мине или имровизованог експлозивног средства.

„Главна разлика је то што је то оклопно возило већих димензија, већег капацитета и много је заштићеније од ‘Тигра’ тј. има веће могућности у условима гранатирања или на минском пољу. Када дође до експлозије у близини возила или испод њега, он штити посаду и осигурава посади или борбеној јединици која је у њему да преживи“, каже руски војни експерт Дмитриј Корњев.

Бољи и од „Тигра“

Серијска производња оклопног возила „Атлет“ требало би да почне 2021, а очекује се да ће државна тестирања бити завршена до краја ове године. Возила су предвиђена за превоз војске и војног терета, обезбеђујући висок ниво заштите, као и вучу приколице и инсталирање наоружања.

Главне разлике новог возила у односу на оклопно возило „Тигар” су повећана носивост терета до 1600 килограма, повећана противминска и балистичка отпорност и има снажнији дизел мотор руске производње од 240 коњских снага.

Корњев такође истиче и да је главна сврха оклопног возила „Атлет“ патролирање.

„Сетимо се ситуације у Сирији и заједничког патролирања с Турцима. За таква патролирања, за рад у специјалним операцијама, такво возило пружа знатно већу заштиту посади и средствима, која су на њему постављена“, рекао је стручњак.

Возила су стандардно опремљена антитрауматским седиштима за све чланове посаде, као и системом за кондиционирање ваздуха у кабини. Зависно од модификације, оклопно возило „Атлет” може да превезе од два до осам војника.

Оклопњак за пустињске услове

„Корсар“, „Панцир“, „Атлет“ и други новитети „Армије-2019“ (видео)

„Атлет“ може да развије брзину и од 120 километара на сат, а са пуним резервоаром може да пређе и хиљаду километара. Руски медији наводе да ће оклопно возило „Атлет“ бити произведено у верзијама са троја и петора врата.

Корњев сматра да ће у перспективи на основу овог возила бити створена специјална техника.

„Могуће је да ће на основу њега бити створена нека специјална возила, на пример за ношење ракетних система. Али о томе још нема информација. Возило се и даље прави, тестира се. Сасвим је могуће да ако тестирања покажу да је возило добро да се на бази њега створе и специјални комплекси различитих система наоружања“, сматра Корњев.

Како додаје, ново возило је највероватније предвиђено и за извоз.

„Мислим да ће се углавном створити за рад у пустињским областима, где си велике врућине - можда за регионе попут Блиског Истока, Авганистана и других жаришта. Тамо где има минских поља и где војска мора редовно да патролира“, закључио је војни експерт.

Коментар