Неуништиво оклопно возило „Атлет“ долази на смену популарном „Тигру“

© Јутјуб - скриншотНово оклопно возило "Атлет"
Ново оклопно возило Атлет - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија планира да започне серијску производњу најновијег оклопног возила „Атлет“, које ће заменити популарног „Тигра“. Експерти истичу да је „Атлет“ готово неуништив, с обзиром да је отпоран на метке и експлозију.

Атлет“ је прошао фазу комплексних теренских испитивања, а пре свега његова оклопна заштита тестирана је на различите типове муниције, као и на минско-експлозивна средства.

Војна полиција Русије у Сирији   - Sputnik Србија
„Тигар“ и „Тајфун У“ стигли у Сирију (видео)

Код новог оклопног возила „Атлет“, који има погон 4х4, побољшане су практично све карактеристике у односу на садашњи модел возила „Тигар“, који користи руска војска. Пре свега треба нагласити да је ново возило направљено на основу искустава борбене употребе оклопних возила „Тигар“ у Сирији . У односу на свог претходника „Атлет“ има снажнију противминску заштиту и под точковима може да издржи експлозију противтенковске мине или имровизованог експлозивног средства.

„Главна разлика је то што је то оклопно возило већих димензија, већег капацитета и много је заштићеније од ‘Тигра’ тј. има веће могућности у условима гранатирања или на минском пољу. Када дође до експлозије у близини возила или испод њега, он штити посаду и осигурава посади или борбеној јединици која је у њему да преживи“, каже руски војни експерт Дмитриј Корњев.

Бољи и од „Тигра“

Серијска производња оклопног возила „Атлет“ требало би да почне 2021, а очекује се да ће државна тестирања бити завршена до краја ове године. Возила су предвиђена за превоз војске и војног терета, обезбеђујући висок ниво заштите, као и вучу приколице и инсталирање наоружања.

Главне разлике новог возила у односу на оклопно возило „Тигар” су повећана носивост терета до 1600 килограма, повећана противминска и балистичка отпорност и има снажнији дизел мотор руске производње од 240 коњских снага.

Корњев такође истиче и да је главна сврха оклопног возила „Атлет“ патролирање.

„Сетимо се ситуације у Сирији и заједничког патролирања с Турцима. За таква патролирања, за рад у специјалним операцијама, такво возило пружа знатно већу заштиту посади и средствима, која су на њему постављена“, рекао је стручњак.

Возила су стандардно опремљена антитрауматским седиштима за све чланове посаде, као и системом за кондиционирање ваздуха у кабини. Зависно од модификације, оклопно возило „Атлет” може да превезе од два до осам војника.

Оклопњак за пустињске услове

Дрон Корсар - Sputnik Србија
„Корсар“, „Панцир“, „Атлет“ и други новитети „Армије-2019“ (видео)

„Атлет“ може да развије брзину и од 120 километара на сат, а са пуним резервоаром може да пређе и хиљаду километара. Руски медији наводе да ће оклопно возило „Атлет“ бити произведено у верзијама са троја и петора врата.

Корњев сматра да ће у перспективи на основу овог возила бити створена специјална техника.

„Могуће је да ће на основу њега бити створена нека специјална возила, на пример за ношење ракетних система. Али о томе још нема информација. Возило се и даље прави, тестира се. Сасвим је могуће да ако тестирања покажу да је возило добро да се на бази њега створе и специјални комплекси различитих система наоружања“, сматра Корњев.

Како додаје, ново возило је највероватније предвиђено и за извоз.

„Мислим да ће се углавном створити за рад у пустињским областима, где си велике врућине - можда за регионе попут Блиског Истока, Авганистана и других жаришта. Тамо где има минских поља и где војска мора редовно да патролира“, закључио је војни експерт.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала